Thor

Titel: Thor
År: 2011
Längd: 115 min
Genre: Action | Äventyr | Fantasy
Regissör: Kenneth Branagh
Skådespelare: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Idris Elba, Tom Fiddleston

Hollywood spottar ut superhjältefilmer på löpande band numera, man har tekniken för att göra det samtidigt som man vet att pengarna öser in. Folk knatar iväg till biograferna även för att se sörja som Green Lantern. The Dark Knight Rises och Kick-Ass 2 ser jag fram emot personligen, annars känner jag en smärre tröttnad på superhjältar.

Den arrogante slagskämpen och tillika guden Thor (Chris Hemsworth) har på grund av sina oaktsamma gärningar startat ett krig mellan riket Asgard och frostjättarna. Som straff förvisas han av sin far Odin (Anthony Hopkins) till jorden, där han får beblanda sig med dödliga människor. Odins adoptivson Loki (Tom Fiddleston) tar över Asgard efter att Odin stupat, vilket inte är bra då han planerar stora illdåd. Thor får tillslut reda på detta och måste stoppa sin bror innan denne skapat alltför stor förödelse.

Stilen som regissören valt är speciell, tyvärr faller den mig inte i smaken. Kostymerna ser ut som något alldagligt förekommande på så kallade cosplays, arrangemang där diverse nördar (främst gällande anime/manga) träffas utklädda till sina favoritfigurer. Specialeffekterna kunde närapå vara hämtade ur ett bra TV-spel, de håller ingen hög klass, antagligen medvetet för att få till en sorts serietidningslook. Jag måste nog påstå att Natalie Portman imponerar mest beträffande filmens yttre.

Berättelsen är en konventionell sådan som inte har nyckfullheter i rockärmen. Karaktärsdjup saknas påfallande och ingen skådespelare förtjänar hyllningar, undantaget skulle kanske vara Hemsworth för sin fysiskt krävande insats. Kul att se Idris Elba också som fångade min uppmärksamhet i mästerliga The Wire.

Thor besitter småtrevlig underhållning för stunden, den är dock för kort, banal och ytlig för att ett bra betyg ska tilldelas. ‘Snälle jag’ ger den en femma som betyder godkänt.

betyg5

3 reaktioner på ”Thor

  1. Jag gillade den absolut inte. Den skulle få två i betyg av tio möjliga. På grund av Natalie Portamans helt okej insats. Hoppas inte på en uppföljare.

  2. Jag blev positivt överraskad och gav denen sexa eller sjua. Underhållande men lite plastig.
    Kick Ass 2 verkar ligga på is enl. IMBD och det kan jag förstå efter att ha läst fortsättningen som är mycket mycket våldsam. Om de inte gör om handlingen helt skulle den aldrig få PG-13.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s