The Shining

Titel: The Shining
År: 1980
Längd: 119 min
Genre: Skäck | Drama
Regissör: Stanley Kubrick
Skådespelare: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Philip Stone

Mästarregissören Stanley Kubrick skrämde upp biopubliken ordentligt år 1980 med The Shining, baserad på en novell av Stephen King med samma namn. När jag var barn blev jag förskräckt av filmen och vågade knappt se halva. Numera är den dock en av mina favoriter i skräckgenren.

Jack Torrance (Jack Nicholson) vill starta ett nytt bokprojekt och tar jobb som fastighetsskötare på avlägsna ”The Overlook Hotel” under en vinter. Han vill ha lugn och ro för att kunna skriva bättre. Med till hotellet följer frugan Wendy (Shelley Duvall) och deras unge son Danny (Danny Lloyd). Det rör sig dock inte om vilket hotell som helst, brutala mord har skett där tidigare och det är byggt ovanpå en indiankyrkogård. Danny har en säregen telepatisk förmåga som kommer att spela en viktig roll för honom och de mörka krafterna som döljer sig i hotellet.

Ryktet säger att Kubrick var besatt av detaljer och noggrannhet, tittar man på hans filmer så kan det mycket väl stämma. The Shining är kolossalt detaljrik och kryptisk, den som vill veta vad som försiggår får hålla sina ögon och öron öppna. Jag har analyserat filmen här.

Jack Nicholson fullkomligt strålar i en suverän rollprestation. Galning får han ofta spela, han ser likväl till att variera sig där också. Shelley Duvall borde tack vare ett kusligt utseende kombinerat med en hysterisk karaktär kunna skrämma lika många tittare som Nicholson gör. Nu var jag elak.

The Shining är ruggig på sitt helt egna sätt, jag har aldrig skådat en film som liknar den. Duvalls karaktär nämner att hotellet känns som en stor labyrint, Kubrick vill antagligen få oss att känna likadant, att vi är fast i härvor av dunkel fasa och obehagligheter. Han lyckas otroligt väl, full pott ger jag.

betyg10

7 reaktioner på ”The Shining

  1. Hur genial kan man vara i sitt skådespel som Jack Nicholson? Finns det en person som skulle kunna göra det bättre? Nä, det tror jag inte.

  2. Jag instämmer i övriga instämmanden! Jag läste boken när jag var 13-14 år och älskade den, men såg inte filmen förrän en tio år senare. Jag gillade skarpt att Kubrick gjorde en egen tolkning och där boken gav mig rysningar i ung ålder, skrämde filmen mig så mycket som vuxen att jag hade svårt att sova efteråt! Det är bara The Shining och The Exorcist som lyckats påverka mig så.:D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s