Pulp Fiction

Titel: Pulp Fiction
År: 1994
Längd: 154 min
Genre: Thriller
Regissör: Quentin Tarantino
Skådespelare: John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Uma Thurman, Ving Rhames, Tim Roth

Jag sitter ganska mållös nu när jag ska recensera Pulp Fiction, vad mer kan man säga om denna notoriska klassiker som inte redan sagts? Den som ofrånkomligt placerade Quentin Tarantinos namn på kartan över mästerliga filmskapare.

Med ett sådant speciellt manus och finurligt narrativ är det inte lätt att redogöra handlingen heller. De flesta av oss har väl sett Pulp Fiction och förstår grejen i varje fall. Tarantino leker med ord och berättande, tar oss fram och tillbaka i tiden. Dialogerna driver det hela i första hand, karaktärerna tenderar att snacka om sådant som är irrelevant för storyn eller vad det nu är de sysslar med vid tillfället.

En aktningsvärd rollista innehar namn som Samuel L. Jackson och Bruce Willis, samtliga skådespelare gör sitt yttersta och kan tala om sina insatser med stolthet. Jules Winnfield, spelad av Jackson, är en karaktär man sent ska glömma. Många av filmens framstående repliker tillhör honom.

Egentligen är det klurigt att sätta fingret på vad som gör Pulp Fiction så bra och anslående, bortsett från ett allmänt högklassigt arbete av filmteamet. Den har inte något påtagligt budskap och påverkar mig inte känslomässigt till någon större grad. Framförallt är det de njutningsfulla dialogerna som ska berömmas, aktörerna och deras figurer som etsar sig fast i minnet. Ten points!

betyg10

5 reaktioner på ”Pulp Fiction

  1. Jag gillade filmen otroligt mycket när jag såg den på bio men tyvärr upplevde jag den bitvis för pladdrig vid en omtittning. Är nog mer förtjust i Kill Bill filmerna och Inglorious basterds. Mr Wolf är dock otroligt cool.

  2. Jag tyckte mycket om den när den kom, men sällar mig till filmitch oro — jag har faktiskt inte sett om den sedan jag såg den på bio första gången. Om inte annat misstänker jag att Sammys Jules inte skulle kännas lika fräsch längre med tanke på att det är den karaktär han spelat konstant sedan dess (nästan i alla fall ;)).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s