Drive

Titel: Drive
År: 2011
Längd: 100 min
Genre: Drama | Thriller
Regissör: Nicolas Winding Refn
Skådespelare: Ryan Gosling, Carrey Mulligan, Albert Brooks, Ron Perlman, Christina Hendricks

Danske regissören Nicolas Winding Refn fick ta emot hårda omdömen med anledning av sin Valhalla Rising för ett par år sedan, i alla fall från publiken. Nu ser det däremot annorlunda ut när han är tillbaka med Drive som blivit överöst av hyllningar och lovord.

Ryan Gosling spelar en mekaniker och stuntman som fixar extrapengar genom att vara flyktchaufför åt rånare. Han har just flyttat in i en lägenhet i Los Angeles där han träffar på sin granne Irene (Carrey Mulligan) som han blir förtjust i. Problemet är bara att hon är gift med en man som sitter i fängelse och som snart blir frisläppt. Standard (Oscar Isaac) som han heter har några gangsters efter sig, de är ute efter en pengaskuld han är skyldig sedan fängelsevistelsen. ”Föraren” erbjuder hjälp men råkar själv riktigt illa ut och får strida med hårdkokta typer för att överleva.

Namnet på Goslings karaktär avslöjas aldrig, han är lite av en mysteriös tuffing likt Clint Eastwoods klassiska figur i Sergio Leones dollartrilogi. Precis som de andra figurerna i dramat är han dock bara yta, vi får inte någon vidare insikt i dem. Gosling spelar mot de vackra damerna Christina Hendricks och Carrey Mulligan, Ron Perlman har dessutom lyckats få en roll i en bra film.

Det bästa som Drive har att erbjuda bör man i första hand tacka regissören för. Filmen är ytterst stilfull, snyggt fotad och besitter en gammaldags noir-känsla. Man har även tillfört en del splatter och sprutande blod, mycket skojigt.

Dialog är något som filmen har ganska ont om, den håller sig dämpad och förlitar sig på en stämning som finns där ofta men inte oavbrutet. Jag gillar särskilt inte den skumma hångelscenen i hissen som drar den malplacerade sexscenen i Watchmen till minnes. Kanske har jag låtit negativ i min recension, men Drive är mycket bra överlag och den snålar inte med underhållningen.

betyg7

6 reaktioner på ”Drive

  1. Gillade också Drive, dock så tyckte jag att ”The Driver” var lite väl tyst så det blev nästan komiskt. Tänker speciellt när dom sitter och äter och dom säger ingen och bara stirrar =)

  2. Tanken är väl kanske att avsaknaden av dialog ska matchta den kyliga stämningen i filmen. Bra gjort men som jag skerv, svårt att fasta för karaktärerna.

    • Jag kände dock inte att stämningen alltid fanns där. Det är främst därför jag gärna hade hört ett par extra meningar yttras. :)

  3. Ping: Drive « Jojjenito – om film

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s