The Artist

Titel: The Artist
År: 2011
Längd: 100 min
Genre: Drama | Komedi | Romantik
Regissör: Michel Hazanavicius
Skådespelare: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller

Inte sedan Silent Movie kom 1976 har en stumfilm fått några betydande biovisningar. The Artist vände nyligen på steken och har blivit mycket omtyckt. En stark kandidat till årets Oscar för bästa film, tio nomineringar har den i bagaget.

Det är 1920-tal, George Valentin (Jean Dujardin) försörjer sig som populär stumfilmsskådespelare. När han poserar framför kamerorna efter en biopremiär möter han Peppy Miller (Bérénice Bejo), en ung dam som vill bli skådespelerska. Deras komiska sammandrabbning fångas på bild av pressen och Peppy är strax en dam med ett eftersökt namn. Hon blir så småningom skådespelerska och får alltfler välbetalda roller. När stumfilmens era närmar sig sitt slut och talfilm gör entré blir George arbetslös medan Peppy gör succé. Han funderar på att ta sitt liv, men Peppy som varit en stor beundrare vill bestämt hjälpa honom på benen igen.

Stumfilmerna jag har sett är inte många, mestadels har Charlie Chaplin stått för underhållningen i dem. Med sin mästerliga slapstickbegåvning behöver han inte tala för att roa oss, alla förfogar dock inte över tekniken att underhålla med enbart kroppen och därför har jag svårare för mindre komiska stumfilmer som The Artist.

Filmteamet med Michel Hazanavicius som högsta hönset är värda beröm för att ha lyckats odla fram en stumfilm som är övertygande i sin gammalmodighet. Den ser ut att kunna vara gjord på 20- eller 30-talet, det märks att regissören har sett många stumfilmer och känner till stilen ingående. De båda huvudrollsinnehavarna förfinar verket med utmärkta rollprestationer.

Vad jag saknar är både spänning och humor, visst finns humoristiska inslag, men de är inte roliga. Tekniskt sett är The Artist väldigt välgjord, problemet är att den inte lyckas engagera mig utöver det. Kritikerna delar dock inte mina känslor, de diggar filmen skarpt och titeln lär utropas på den kommande Oscarsgalan många gånger.

betyg6

Annonser

4 reaktioner på ”The Artist

  1. Jag är intresserad av den här, trailern tilltalade mig mycket, men det är svårt att veta hur man känner efter 100 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s