Freaks and Geeks

Dramakomediserien Freaks and Geeks har en kulstatus idag som den kan vara stolt över. Paul Feig är seriens skapare och står bakom de flesta avsnitten som manusförfattare, i nuläget är han aktuell med Oscarsnominerade Bridesmaids. Även Judd Apatow har ett finger med i spelet som producent, manusförfattare och regissör.

Det är tidigt 1980-tal, i centrum står syskonparet Lindsay (Linda Cardellini) och Sam (John Francis Daley). Lindsay är i sena tonåren, hon går i high school och får väldigt bra betyg. Skolkamraterna ser henne som en skötsam och nitisk plugghäst. Men hon har börjat tröttna på det livet, vilket hon inser när hon bekantar sig med några av skolans tuffingar som samtidigt är lite udda, ett gäng bestående av Daniel (James Franco), Kim (Busy Philipps), Nick (Jason Segel) och Ken (Seth Rogen). Sam är några år yngre, går sitt första år på samma high school och räknas till skolans töntar. Hans kompisar är Bill (Martin Starr) och Neal (Samm Levine). Alla dessa personer hamnar i många komiska såväl som tragiska situationer.

Flera av dagens Hollywoodstjärnor fick sina genombrott i Freaks and Geeks, jag talar främst om James Franco och Seth Rogen. De som följer How I Met Your Mother känner nog till Jason Segal också. I mindre roller respektive cameos kan vi skymta Ben Foster, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman och Ben Stiller.

Bland skådespelarna på den helt fläckfria rollistan gillar jag Martin Starr bäst, han är fullkomligt lysande och tycks känna sin karaktär mycket grundligt. Detsamma kan man säga om Franco som visar att han har fin talang. Rogen är däremot ganska stel och hans rollfigur håller sig blek under seriens första halva men tilldelas mer utrymme senare.

En stark autenticitet präglar serien närapå fullt ut, undantaget skulle då vara en saknad av svärord. Man har lyckats fånga en klassisk skolmiljö och fyllt den med figurer som känns levande. För en yngling som mig är det kul att få se hur allt gick till på den tiden i början av 80-talet när datorer eller mobiltelefoner inte fanns, det framgår att de sociala förhållandena skiljer sig mycket ifrån nutidens. Ingen kan skicka SMS eller chatta och måste alltså finna andra sätt att umgås och fördriva tid på.

Nästan allt som sker huvudkaraktärerna ska ha hänt Paul Feig eller andra medlemmar av filmteamet i verkligheten, därav den nämnda realismen antar jag. En detaljrikedom och intelligens genomsyrar allt och de välskrivna dialogerna innehåller gott om sköna filmreferenser. Det finns mycket och många att prisa.

Sista avsnittet skulle fungera som ett eventuellt slut ifall serien blev tvungen att läggas ner, eller en fortsättning om en andra säsong skulle få klartecken. Olyckligtvis blev det en final utan återupptagande, av en orsak jag inte har vetskap om. Det är alltid tråkigt när kvalitetsserier läggs ner, särskilt när det gäller en som har potential att utvecklas. Francos figur genomgick en viss vändning i sista avsnittet vars fortsättning jag gärna hade velat följa.

Freaks and Geeks är tveklöst en skapelse att rekommendera, jag måste gå så långt att ta fram mästerverksmedaljen. En större plats i historieböckerna hade kanske kunnat uppnås med ytterligare en eller två säsonger, men den som finns räcker gott, det är bara att njuta.

Avslutar med några favoritcitat.

Neal: ”I’m Jewish, that’s no cakewalk either. Last year, I was elected school treasurer. I didn’t even run!”

Kim: ”Are you calling me irrational? Because I’ll tear your head off, Daniel. I’ll tear it off and I’ll throw it over that fence.”

Bill: ”I don’t like jokes. I don’t think they are funny.”

Annonser

8 reaktioner på ”Freaks and Geeks

  1. Jo, den kommer jag ihåg, minsann. Jävligt intelligent och smart serie. Kul att du lyfter fram den :) Jag kommer också ihåg att det blev uppståndelse när dom lade ner serien så snabbt. Den hade ändå hyfsat många fans, men det tog tid för folk att upptäcka den. Ett stort misstag var det att dumpa den så snabbt, minsann.

  2. En serie som nämns både här och där och den verkar ju vara populär nog för att spana in. Gillar idén och det faktum att det inte är så många avsnitt gör att jag nog skulle kunna ta mig tid att se den utan att vara rädd för att det ska gå ut över filmtittandet. Ska överväga att se Freaks and Geeks inom den kommande tiden. Vill ju se var så många av de välkända namnen först firade framgång. :)

  3. En riktigt bra serie och jag håller med om att Bill var en av de stora behållningarna — en ovanligt välbalanserad karaktär som fick vara toknördig utan att någonsin bli patetisk. Verkligen synd att den lades ned :(

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s