Guds stad

Titel: Guds stad (Cidade de Deus)
År: 2002
Längd: 130 min
Genre: Drama
Regissör: Fernando Meirelles
Skådespelare: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Phellipe Haagensen, Alice Braga

En hyllad brasiliansk roman som till stor del är baserad på verkliga händelser ligger till grund för den mer kända filmatiseringen som tog filmvärlden med storm 2002. Jag fastnade starkt för Guds stad vid första titten. Omedelbar favorit.

Cidade de Deus är ett av Rio de Janeiros farligaste områden och har varit det under en lång tid. Berättelsen följer ett flertal invånares liv och öden med Buscapé (Alexandre Rodrigues) i centrum. Han är en fattig ung man som vill bli fotograf, han har ingen lust att ge sig in på den kriminella bana många av hans kamrater väljer. De har det inte lätt att leva på en plats där mord, rån och våldsamma gäng tillhör vardagen. Fotograferandet kommer att bli Buscapés biljett till en bättre framtid.

Sällan får man uppleva film av den kaliber som Guds stad består av. Realismen är utmärkande, den har man varit noga med. Många av skådespelarna växte upp i liknande slumkvarter, en del var till och med bosatta i självaste Cidade de Deus. De guidade filmmakarna och beskrev detaljerat hur brottshandlingar genomfördes. Efter filmtitten ägnar säkert många en medlidsam tanke till de mindre lyckosamma personerna som inte alls har den trygghet de flesta västerlänningar oftast tar för givet.

Inför Oscarsgalan 2004 fick Guds stad fyra nomineringar, dock var ingen av dessa för bästa utländska film. Jag har ingen aning om varför och måste passa på att ställa mig frågande här, en särskild anledning måste ju finnas eftersom filmen skulle ha varit en obestridlig vinnare. Någon får gärna kommentera min recension och undervisa mig i ämnet.

Vidare till det huvudsakliga: de chockerande och råa skildringarna av våldsdåd gör filmen smärtade att se samtidigt som man inte kan vända sin blick åt annat håll. Spänningen är intensiv hela tiden med sina oberäkneliga karaktärer som plötsligt kan få för sig att skjuta en kamrat i huvudet. Otroligt välregisserat må jag säga, även det dokumentär-lika fotot har en gynnsam roll att spela.

Emellan grymheterna finns också rum för en sorts behaglig skönhet. Vackra strandbilder av Buscapé och hans vänner som har roligt visar att deras liv var långt ifrån genomruttna. Denna fägring kunde ha varit så mycket rymligare ifall Brasilien inte haft några eländiga samhällen. Men verkligheten är annorlunda och det smyger man inte med i detta mästerverk.

betyg10

Annonser

4 reaktioner på ”Guds stad

  1. Har bara sett en gång men den ligger ständigt på min omtittslista så inom en snar framtid blir det av. En MYCKET bra film. Kan slå ett slag för Tropa de police 1 + 2, inte lika bra men ganska omskakande filmer.

  2. Bra skrivet! Precis som du fastnade jag vid den direkt när vi såg den under en filmkurs. Har velat se om den sen dess och det börjar nog bli hög tid för det.

  3. Hand upp – behöver också se om den här och blev ruskigt sugen efter den här hyllningen.

    Minns att jag tyckte den var riktigt bra där när det begav sig, även om jag inte tyckte att den riktigt nådde upp till den den enorma hypen i media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s