5 Bästa Kompositörerna

Här listar jag mina fem favoritkompositörer inom filmmusik.

5. James Horner

Måhända inte särskilt varierande i sina melodier, men många av dem är helt underbara. Att komponera musik till kvalitetshöga filmer klarar han galant, vilket vi säkert kommer att få ytterligare bevis på i framtiden.

Titanic
Braveheart
Avatar

4. Howard Shore

Den bästa filmmusiken någonsin skapades av honom till The Lord of the Rings, enligt min lilla åsikt. Därför har han en given plats på listan här, även om han inte varit så värst framträdande i övrigt. Ett undantag är den stämningsfulla musiken till The Silence of the Lambs som han lyckades bra med.

The Return of the King
The Fellowship of the Ring
The Silence of the Lambs

3. John Williams

De flesta skulle säkert ranka Williams som bäst i filmhistorien, inte konstigt med tanke på hur enormt känd hans musik är. På meritlistan finns många storsagor såsom Star Wars och Harry Potter, ledmotiv är Williams specialitet. Lite överskattad kan jag dock tycka att han är av Oscarsakademin som vräkt miljontals nomineringar över honom.

Star Wars
The Philosophers Stone
Jurassic Park

2. Hans Zimmer

Kanske störst av alla i modern tid, han får ofta jobbet att komponera musik till tunga blockbusters. Redan under mitt första biobesök någonsin fick jag känna på hans begåvning, The Lion King har nämligen toner som inte gör sig sämre än manuset, regin eller något annat i filmen.

The Lion King
The Last Samurai
At World’s End

1. Ennio Morricone

De flesta av dagens kända filmkompositörer var bara ynglingar när Morricone åstadkom underverk på 60-talet. Dessvärre var det inte alltför många som uppmärksammade hans musik då. Han har nominerats till alldeles för få Oscarstatyetter och har aldrig vunnit någon, istället fick han nöja sig med en heders-Oscar 2007. Jag anser hursomhelst att han är bäst.

Once Upon a Time in the West
The Good, the Bad and the Ugly

The Mission

Advertisements

9 reaktioner på ”5 Bästa Kompositörerna

  1. Håller definitivt med om nummer ett på listan. Fantastisk filmmusik. Jag skulle nog haft med Danny Elfman på top fem. Williams är duktig och bra men han har en tendens att upprepa sig.

  2. Jag skulle nog byta ut James Horner mot Danny Elfman. Danny gör lite mer intressanta saker. Men det är nog enda anledningen ;)

  3. Bra val. Jag skulle nog byta ut Williams mot Clint Mansell (Requiem for a Dream, The Fountain, Moon, Pi etc.) Han kanske till och med vore min nummer 1. Men Ennio Morricone är sjukt bra.
    En annan som är lätt att glömma men som gör häftig filmmusik är John Carpenter. Kanske inte top 5 material dock.

  4. Att ranka kompositörer tycker jag är otroligt svårt, det finns så många som är duktiga. Håller helt med om att Shore inte har gjort så mycket mer som är riktigt bra än LOTR, men kanske han aldrig fått chansen? Zimmer är bra när han är bra men tenderar till att bli lite lat ibland kan jag tycka. Personliga favoriter (förutom ovanstående) är Elfman (dock ganska ojämn), James Newton Howard och Harry Gregson-Williams.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s