Jurassic Park

Titel: Jurassic Park
År: 1993
Längd: 127 min
Genre: Sci-Fi | Äventyr
Regissör: Steven Spielberg
Skådespelare: Sam Neill, Laura Dern, Richard Attenborough, Jeff Goldblum, Samuel L. Jackson

När jag var barn älskade jag dinosaurier och mitt intresse blev inte svalare av Spielbergs sensationella Jurassic Park. Dinosauriesafari  hade jag mer än gärna åkt på. Det vore minsann fantastiskt, men kanske bör man lyda Alan Grants råd och inte mixtra med naturen för mycket.

Dinosaurieexperterna Dr. Alan Grant (Sam Neill), Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) och Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) bjuds in till en stor ö där överraskningar väntar. På ön har John Hammond (Richard Attenborough) etablerat en turistattraktion med dinosaurier som huvudämne. Det rör sig om livs levande dinosaurier som skapats ur deras bibehållna DNA. Dennis Nedry (Wayne Knight) tillhör datapersonalen på ön, han misslyckas i ett försök att stjäla värdefull DNA och orsakar samtidigt kaos då ström och säkerhetsanordningar slutar fungera. Alan Grant och hans sällskap är fast mitt på ön utan skydd från fientliga dinosaurier.

Jag minns det som om det var igår, stunden då jag satt i min TV-soffa för många år sedan och tappade hakan totalt av den jättelika dinosaurien som uppenbarade sig i rutan. Att Jurassic Park är en milstolpe inom specialeffekter lär ytterst få personer försöka argumentera emot.

Tänk att Spielberg hann med att göra två klassiker under ett och samma år, Schindler’s List var den andra, en av mina favoriter. De skiljer sig mycket från varandra, Jurassic Park är den mer lättsmälta och tempofyllda produkten med en god dos underhållning. Även om den dras med en viss förutsägbarhet så är spänningen stark nästan hela tiden.

Den som vill kan förvisso peka ut skavanker bland filmens logik och realism. Men de är inte något man borde störa sig på, speciellt när det kommer till science fiction får man tåla att det som fungerar där inte fungerar i verkligheten. Detta är en av Spielbergs många höjdare som har sin lilla plats i historieböckerna.

betyg8

9 reaktioner på ”Jurassic Park

  1. En klassiker, utan tvekan. Det var verkligen en helt fantastisk bioupplevelse där jag nog blev mest förförd av dinohjordarna ute på slätten. Däremot är bokens Hammond en mer fascinerande karaktär, här blev lite för mycket mysfarbror över honom.

  2. Håller med om Hammond en riktigt rälig faen i boken men mysgubbe i Spielbergstappning. Älskar dinosaurier och filmen är mycket bra. Det är sådanhär filmer Spielberg ska syssla med, är inte överdrivet förtjust i hans dramatiska ådra.

  3. Jag tror nog du skulle i alla fall gilla JW. Om man skulle jämföra den med JP 3 så fanns det mycket mer spänning och mer intressant tema i den här, precis som det gjorde i första filmen. Det märkts definitivt att den var gjord av fans av original filmen.

  4. Vad gäller JW så fattar jag inte varför det ska vara så jävla svårt för folk att lära sig vid det här laget. Uppföljare eller prequels till gamla filmserier är sällan lika bra ! SW prequel filmerna, Indy 4, The hobbit ansågs ju inte lika bra som originalen och gjorde folk besvikna så lär er någon gång. Dessutom så var ju varken JP 2 eller 3 så pass bra så folk borde ändå vara tacksamma för att vi äntligen fick en värdig uppföljare. Är den lika bra som första ? nej, men det hade jag inte väntat mig, finns det saker att kritisera ? absolut, men lär er någon gång !

  5. Det märks att jag alltid är den som är pessimistisk om en film innan den kommer ut. Jag var t.ex inte det minsta taggad på Batman vs Superman innan den andra trailern kom ut. Jag tyckte på förväg att det bara lät som en enda stor fanfiction. Nu är jag givetvis mer taggad efter trailer 2 där de ger lite mer förklaringar till varför de kommer slåss.

    • Jag hoppas att Batman vs. Superman blir bra, men jag håller nere förväntningarna. Wonder Woman och Aqua Man ska ju tydligen dyka upp också, kan blir rörigt.

  6. Det kan det mycket väll bli. Vad gäller det jag sade om fanfiction så var det ett fantastiskt citat från JJ Abrams om TFA där han sade att man inte bara kan slänga in en scen med millenium Falcon i filmen för att det skulle vara häftigt, det måste betyda något för handlingen. Jag håller med honom till 100% om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s