The Goonies

Titel: The Goonies
År:
1985
Längd:
114 min
Genre:
Komedi | Äventyr
Regissör:
Richard Donner
Skådespelare:
Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman, Kerri Green, Jonathan Ke Quan

Steven Spielberg är hjärnan bakom The Goonies, han skrev berättelsen som sedan gjordes till en film med hjälp av manusförfattaren Chris Columbus och regissören Richard Donner. Storyn är det inga fel på men slutresultatet lämnar mycket att önska.

Mikey (Sean Astin) och Brand (Josh Brolin) är två bröder vars familj snart måste flytta. Orsaken är att man planerar att riva ner deras stad för att bygga en golfbana, om någon nu inte lyckas få ihop tillräckligt med pengar för att stoppa projektet. När Mikey råkar hitta en skattkarta som ska leda till piratskatter följer hans vänner med på jakten efter skatten. Men skattkartan visar att de måste ta sig genom en skurkfamiljs hemnäste, och deras vägar korsas. Vännerna letar strax efter skatten med illvilliga skurkar hack i häl.

The Goonies kunde definitivt ha blivit en bättre film om skickligare personer fått utveckla Spielbergs story. Columbus och Donner gör inga vidare jobb, mediokert manus och lite sämre regi.  Värst är den hysteriska stämningen som inte faller mig i smaken alls. Det hinner knappt gå tio sekunder innan höga skrik eller annat oväsen hörs. Hur tänkte Donner där egentligen?

Mycket av skrikandet kommer ur munnen på Chunk, han är en av de mest irriterande karaktärerna jag haft oturen att beskåda i en film. Jag fick stundtals svårt att koncentrera mina tankar på annat än att jag ville slå honom. Han är den största anledningen till att jag inte vill se filmen igen.

Minuspoäng ges även för sentimentalitet, ytlighet och uteblivet karaktärsdjup. Man hade tjänat på att inte inkludera så många karaktärer. Tyvärr kan jag inte riktigt godkänna The Goonies.

betyg4

2 reaktioner på ”The Goonies

  1. Denna film har jag försökt att se vid två tillfällen men varit tvungen att sluta då en lust att slå barn väcks och jag vill inte göra mig själv olycklig ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s