Take Shelter

Titel: Take Shelter
År: 2011
Längd: 120 min
Genre: Drama | Thriller
Regissör: Jeff Nichols
Skådespelare: Michael Shannon, Jessica Chastain, Tova Stewart, Shea Whigham

Trailern till Take Shelter fångade min uppmärksamhet kvickt, tyvärr har det inte blivit av att jag sett filmen förrän nu. 2011 var ett risigt filmår så av rädsla för ännu en besvikelse tog det tid, denna psykologiska dramathriller har jag dock sett nu och jag ångrar mig inte.

Curtis (Michael Shannon) lever ett normalt liv med hustrun Samantha (Jessica Chastain) och deras döva dotter Hannah (Tova Stewart). Åtminstone fram tills han börjar få apokalyptiska visioner och hemska mardrömmar som han väljer att undanhålla från sin fru. Doktorn skriver ut några piller som inte tycks hjälpa och Curtis mår bara sämre. Eftersom hans mor långt tidigare diagnostiserats med paranoid schizofreni misstänker han att sjukdomen kan ha gått i arv. Curtis får allt starkare tankar om att han måste skydda sin familj, frågan är mot vad eller vem.

Jessica Chastain har fått sitt genombrott nu på senare år, jag har sett henne i tre filmer där hon i samtliga spelat hemmafru. Bra är hon, men mångsidig kan jag inte kalla henne ännu. Fler chanser lär komma där hon får visa vad hon går för. I Take Shelter är hon lysande, detsamma gäller Michael Shannon vars roll inte många kunde ha gjort bättre.

Regissören och manusförfattaren Jeff Nichols har blivit ett lovande namn för framtiden, detta är blott hans andra film. Hans kombination av realism och övernaturlighet sitter som smäck här. Filmer av denna typ har vi sett för, till exempel A Beautiful Mind, men Take Shelter står på egna ben och håller samma höga klass. Välspelad, stämningsfull och fängslande, en av de bästa från 2011.

betyg8

2 reaktioner på ”Take Shelter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s