Prometheus

Titel: Prometheus
År: 2012
Längd: 124 min
Genre: Sci-Fi | Äventyr
Regissör: Ridley Scott
Skådespelare: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Logan Marshall-Green

Den spekulativa dokumentärserien Ancient Aliens som hade premiär för några år sedan har blivit väldigt omtalad bland folk som intresserar sig för historia, rymden och sökandet efter liv på andra planeter. Jag har sett nästan alla avsnitt och får medge att den är småintressant, men långsökt ändå i många teorier, ibland löjlig. Erich von Däniken är en medverkande person vars litteratur om antika rymdfarare ska ha inspirerat Ridley Scott till Alien-prequeln Prometheus.

Året är 2089 när en grupp forskare hittar en antik väggmålning i en grotta som matcher ett flertal andra man funnit runtom i världen. De tolkar den som en sorts inbjudan och en karta från deras eventuella skapare. Elizabeth (Noomi Rapace) är ivrig att komma iväg till destinationen som kartan pekar mot och försöka hitta en mycket intelligent utomjordisk art. Ett par år senare når hon resemålet tillsammans med sin pojkvän Charlie (Logan Marshall-Green) och ett gäng andra forskare. Deras fynd visar sig dock utgöra faror av stora proportioner.

Det är kul att ytterligare en svensk gör sig ett namn i Hollywood. Noomi Rapace står för en bra insats som huvudkaraktär i en påkostad film av mästerregissören Scott, inte vilken roll som helst alltså. Michael Fassbender är ett annat intressant namn, en populär skådis sedan 300. Jag måste förresten fråga; är det fler än jag som har svårt att se skillnad på Logan Marshall-Green och Tom Hardy?

Konceptet om antika astronauter gillar jag verkligen och kan inte minnas att jag sett något vidare likartat i en film förut. Detta är en mycket intressant film av bland annat den anledningen, jag hade svårt att slita blicken från skärmen och ville absolut inte missa någon detalj. Känsliga tittare kan dock få lust att blunda då en viss operationsscen äger rum, i sann Alien-anda får vi kroppsliga skräckbilder.

Prometheus lägger sig tack och lov närmare nivån som de två första Alien-filmerna håller än de odugliga uppföljarna. Visuellt sett är den mästerlig, redan under filmens snygga inledning blir vi varslade om att det inte rör sig om ett misslyckande på den punkten. Jag håller tummarna för en Oscarsnominering till fotografen Dariusz Wolski.

En smärre brist på karaktärsdjup går att kritisera, men den är inte tillräckligt påtaglig för att kunna ha en direkt kvalitetssänkning. Den 74-åriga gubben i registolen bör inte pensionera sig ännu, han har gjort sin bästa film sedan Gladiator.

betyg8

4 reaktioner på ”Prometheus

  1. Tips: 3 timmar lång dokumentär som motbevisar precis alla galenskaper från Ancient Aliens-serien. Mycket mycket intressant och kul att få veta riktiga fakta, speciellt den mest logiska teorin kring byggandet av pyramiderna i Egypten.

  2. Jag var övertygad om att Hardy var med i filmen till jag upptäckte att hans namn inte var med i rollistan.
    Har sett ett par avsnitt av A.Aliens men gav upp då den i ärlighetens namn inte var mycket att hänga i julgranen om man nu ska kalla det för dokumentär. fatasieggande visst men lite för fantasirikt.
    Promethevs var helt ok sf-film vare sig mer eller mindre.

    • Trodde också att Hardy var med först, och att jag missat det helt eftersom jag inte hört hans namn i samband med filmen. Men började klura att det måste vara någon annan som bara liknar honom mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s