Rise of the Planet of the Apes

Titel: Rise of the Planet of the Apes
År: 2011
Längd: 105 min
Genre: Sci-Fi | Drama | Action | Thriller
Regissör: Rupert Wyatt
Skådespelare: Andy Serkis, James Franco, Freida Pinto, John Lithgow, Brian Cox, Tom Felton

Synd att man var tvungen att baka in de överflödiga orden ”the planet of” i titeln, ”Rise of the Apes” hade nämligen varit en utmärkt och mer koncist sådan. Redan där finns en besvikelse alltså, men titelns kvalitet behöver inte återspegla filmens som tur är.

Dr. Will Rodman (James Franco) försöker alstra ett botemedel mot Alzheimers genom försökstester på apor. En av aporna uppvisar stark intelligensökning av de intagna medicinerna, en hona som strax dör men lämnar en unge (Andy Serkis), efter sig. Den lille schimpanshanen tar Rodman med hem utan lov och döper honom till Caesar. De bor tillsammans i flera års tid och Caesars onaturligt höga intelligens har gått i arv från hans mor, den fortsätter att växa. Myndigheterna ser tillslut till att han hamnar i fångenskap där han inte trivs och hans förakt gentemot människor ökar enormt. Idén om att förse andra primater med den intelligensstärkande medicinen kläcks i Caesars huvud och snart rustar han upp för krig.

Den storslagna originalfilmen till denna franchise är imponerande. Med alla remakes och prequels som görs idag lär ingen ha blivit chockad av nyheten om att Rise of the Planet of the Apes var på gång. Konceptet har jag absolut svårt att köpa vad gäller logik och realism, men underhållningsvärdet i dessa produktioner klagar jag inte på.

Många av dem som inte vet säkert vem som spelar Caesar kan säkert klura ut det ändå. Naturligtvis fick motion-capture-mästaren Andy Serkis rollen, och han spelar den exemplariskt. Om han fortsätter såhär tycker jag det vore lämpligt att ge honom en Hedersoscar i framtiden för sina teknologipräglade insatser. De visuella effekterna är fantasiska överlag även om man ofta ser tydligt att aporna inte är några apor från vår verklighet.

Rise of the Planet of the Apes har en lite för kort speltid och ett par stereotyper för många, den har dessutom flera logiska konstigheter. Vi får ingen glasklar bild av hur aporna kom att ta över hela planeten, men det sägs att en uppföljare är i görningen och den svarar sannolikt på fler frågor. Denna film rekommenderas, underhållning finns.

betyg6

En reaktion på ”Rise of the Planet of the Apes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s