Jaws

Titel: Jaws
År: 1975
Längd: 124 min
Genre: Thriller
Regissör: Steven Spielberg
Skådespelare: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton

Det händer inte varje år att en monsterrulle Oscarnomineras för bästa film. Men det hände faktiskt 1976, året efter att Jaws haft biopremiär. Med all rätt var nomineringen välförtjänt, denna banbrytande klassiker sparkade igång Spielbergs karriär på riktigt.

En tjej hittas död på en strand vid turistön Amity. Öns polischef Martin Brody (Roy Scheider) tror att det rör sig om en hajattack och är på väg att stänga stränderna, men han hindras av borgmästare Larry Vaughn (Murray Hamilton) som vägrar stänga dem. Vaughn intalar sig att tjejen dog av andra orsaker. Snart sker ännu en attack, vilket tillslut ger Brody rätt att stänga stränderna. Hajen som terroriserar öns folk är en stor och smart vithaj. Brody ser inget annat val än att ge sig ut på havet för att jaga hajen och ha ihjäl den, tillsammans med fiskaren Quint (Robert Shaw) och marinbiologen Hooper (Richard Dreyfuss). Det blir en ytterst farlig jakt.

Att göra film med en haj som skurk är helt enkelt en förstklassig idé. Vilken verklig varelse är egentligen mer skräckinjagande än en stor vithaj? Jag kan inte komma på någon. Med ett bra manus och en blivande mästerregissör som Spielberg kunde detta inte sluta med annat än succé. Folk skyndade till biograferna och många blev säkert skraja för att doppa sig i havet på ett tag. Tur att jag aldrig såg filmen som barn, då hade jag nog inte vågat bada mer.

Den konstgjorda hajen som används fungerar förvånansvärt väl fortfarande och lyckas skrämma en modern publik. Det är bara om man tittar noggrant som man kan syna bristerna. En konstgjord tigerhaj i filmens början ser dock värre ut, de ditmålade ögonen såg man kanske inte så tydligt i originalet från 1975. I en restaurerad Blu-ray blir dessa tekniska svagheter mer påtagliga. Men som sagt, det är absolut inget man stör sig på.

Spänningen och skrämseleffekterna går bara att berömma, man sitter som på nålar ibland och undrar när nästa hemskhet ska ske. Ingen bör gå miste om Jaws, den kan i första hand rekommenderas till alla som har lust att se en spännande film.

betyg9

3 reaktioner på ”Jaws

  1. En film av den här kalibern förtjänar att ses….tja…nästan jämt!
    Finns ingen i kategorin som någonsin kan mäta sig med detta mästerverk.

    Instämmer i allt till hundra procent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s