Raiders of the Lost Ark

Titel: Raiders of the Lost Ark
År: 1981
Längd: 115 min
Genre: Action | Äventyr
Regissör: Steven Spielberg
Skådespelare: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman, John Rhys-Davies, Denholm Elliot

En av många orsaker till att Steven Spielberg, George Lucas och Harrison Ford är några av filmhistoriens största namn stavas Raiders of the Lost Ark. Med sina 9 Oscarsnomineringar, bland annat för bästa film, står det klart att denna äventyrsrulle är något alldeles extra.

Året är 1936. Adolf Hitler har ett intresse för det ockulta, han skickar iväg sina undersåtar för att hitta den försvunna Förbundsarken som han möjligen kan ha lokaliserat. Amerikanerna vill naturligtvis inte att nazisterna får tag på den, så de skickar den äventyrliga arkeologen Dr. Indiana Jones (Harrison Ford) för att finna den innan nazisterna gör det. För Jones blir det en farofylld resa runt världen på jakt efter en av historiens mest mytomspunna skatter.

Vad man kan säga om Raiders of the Lost Ark är att den helt enkelt står sig som den ultimata skattjaktsfilmen, tillsammans med The Good, the Bad and the Ugly om man nu ska inräkna den också. Båda är odödliga klassiker som omöjligen kan svika en publik som vill ha bra actionäventyr.

I olikhet med många av sina kollegor från Star Wars fastnade aldrig Harrison Ford där ute i rymden. Han fick vara med och skapa ytterligare en framstående figur i en oförglömlig film. Trots vissa motsägelser från Lucas tilldelades han rollen, och det var nog tur, annars hade vi kunnat få se Chevy Chase eller Jack Nicholson som också var påtänkta.

Raiders of the Lost Ark är inte gripande eller särskilt djup, dess styrka ligger i spänningen, överraskningarna och underhållningen som få filmer kan mäta sig med. Den håller sig inom barnvänliga ramar och man bör inte tveka angående att introducera Indiana Jones för barn. Jag måste även nämna den suveräna musiken av John Williams och den oförglömliga slutscenen, högsta betyg känns solklart.

betyg10

3 reaktioner på ”Raiders of the Lost Ark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s