Miracle on 34th Street

mir0

Titel: Miracle on 34th Street
År: 1947
Längd: 96 min
Genre: Drama | Komedi
Regissör: George Seaton
Skådespelare: Edmund Gwenn, Maureen O’Hara, John Payne, Natalie Wood, Gene Lockhart

Den ännu klart bästa julfilmen någonsin gjordes så tidigt som 1946, jag talar såklart om It’s a Wonderful Life. Året därpå kom en annan julfilm som vann 3 Oscars, den är inte riktigt lika känd eller omtyckt, men storartad kan den kallas utan tvivel från min sida.

mir1

En anställd tomte på ett varuhus i New York har uppträtt berusad och måste snabbt ersättas. Lägligt dyker en annan tomtelik man som kallar sig för Kris Kringle (Edmund Gwenn) upp som ersättare, han gör ett sådant bra jobb att han omedelbart anställs som ny tomte. Alla barn tror att han verkligen är jultomten, alla utom 6-åriga Susan Walker (Natalie Wood). Kris vill få henne att tro på tomten, eftersom han tycks vara den riktige tomten i egen hög person borde det kunna gå. Men hans påståenden om att så är fallet gör att somliga vill få honom inspärrad på mentalsjukhus.

mir2

Edmund Gwenn briljerar i huvudrollen och belönades med en välförtjänt Oscar. De övriga skådespelarna gör utmärkta jobb, rollen som flickan Susan spelas av Natalie Wood som fortsatte skådespelarkarriären och kom att bli trefaldigt Oscarsnominerad. Hon drunknade tragiskt nog redan som 43-åring.

mir3

Miracle on 34th Street saknar lite snö och julig miljö, annars har den det mesta man kan önska sig av en värmande julfilm. Det lär komma fler decembermånader som ger mig lust att se den igen. Rekommenderas definitivt.

betyg8

6 reaktioner på ”Miracle on 34th Street

  1. Har bara sett delar av filmen och tror då det var en nyinspelning. Jul + barn brukar vara en fatal kombination men jag tar dig på orden och gör ett försök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s