Titel: Troy
År: 2004
Längd: 196 min (Förlängd version)
Genre: Drama | Äventyr | Krig
Regissör: Wolfgang Petersen
Skådespelare: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Peter O’Toole, Diane Kruger, Brian Cox, Sean Bean, Rose Byrne, Brendan Gleeson, James Cosmo
Förlängda versioner av filmer som är bättre än bioversionerna existerar absolut, så jag hade förhoppningar om att förlängda Troy skulle vara en förbättring gentemot den halvkassa bioversionen. Dessvärre blev jag endast besviken.
I det antika Grekland har den trojanske prinsen Paris (Orlando Bloom) rövat bort sin kärlek Helen (Diane Kruger) från hennes make, Spartas konung Menelaos (Brendan Gleeson). Paris bryter därmed en färsk fredsförklaring mellan Troja och Sparta. Menelaos slår sig samman med sin ännu mäktigare bror Agamemnon (Brian Cox) för att förinta trojanerna. I deras stora armé finns Akilles (Brad Pitt), världens bästa krigare. Ett kallblodigt krig väntar som kommer att avgöras av den sida som bäst använder list och slughet.
Bioversionen av Troy minns jag mest som ytlig och själlös, den förlängda versionen kan tillföra mer djup då och måhända är den sevärd tänkte jag. Den når kanske något litet snäpp djupare, svagheterna finns dock i betydligt fler mängder än vad jag kunnat minnas.
Det mediokra manuset lider mycket av en fånig dialog och karaktärer som agerar oförnuftigt så att man irriterar sig på dem. Akilles slåss för ära och att bli ihågkommen, i så fall tycker man att han borde ha bytt sida innan den stora bataljen ens börjat, eftersom han hade fått kämpa mot en mycket större armé då. Dessutom uttalar han sig ständigt om sitt förakt för Agamemnon. Jag vet inte om man kan skylla på litteraturen som filmen baseras på, den ska hursomhelst skilja sig mycket från förlagan.
Skådespeleriet håller inte högre klass än manus, Brad Pitt gör en av de svagaste prestationerna jag skådat från hans sida, Orlando Bloom är bara en mesigare Legolas med mörkt hår. Majoriteten av alla i ensemblen får ändå godkänt betyg. Några scener, scenografin och kostymerna imponerar, det räcker dock inte för att jag ska kunna utpeka Troy som en särskilt bra film.
Litteraturen skiljer sig verkligen från orginalet. B.la har man helt skippat Akilles homosexuella förhållande men de ville väl få filmen gjord. I mitt fal lutar jag nog åt att en förkortad version skulle vara skonsammare ;)
Ja, en förkortad vore att föredra. ;)