The Cabin in the Woods

cab0

Titel: The Cabin in the Woods
År: 2011
Längd: 95 min
Genre: Skräck | Thriller
Regissör: Drew Goddard
Skådespelare: Chris Hemsworth, Richard Jenkins, Kristen Connolly, Anna Hutchison, Fran Kranz, Sigourney Weaver

Hyllade skräckthrillern The Cabin in the Woods tog jag en titt på nyss för att jag ville veta vad hysterin egentligen orsakades av. ”Mästerverk” har folk slängt ur sig här och var, men när det kommer till kritan är detta mest bara ett mediokert och överskattat verk.

cab1

Storyn tycks vara mycket bekant till en början. En grupp ungdomar reser till en stuga i skogen för att semestra och ha kul. Stugan är ganska mörk och sliten med ett mystiskt möblemang. En källardörr öppnas plötsligt, och nere i den skräckinjagande källaren finns många underliga ting. Dana (Kristen Connolly) läser en text ur en bok, vilket leder till att zombies stiger ur sina gravar i närheten för att ge sig på ungdomarna. Samtidigt övervakas dem hela tiden av människor i ett slags kontrollrum.

cab2

The Cabin in the Woods beskrivs bäst som absurd och galen. Konceptet är urlöjligt och kan inte tas på allvar, handlingen utspelas i ett samhälle där moral och medlidande knappt existerar. Jag fnissade rätt mycket, för filmen skulle kunna klassas som en mörk komedi egentligen. Även inslag av sci-fi och fantasy finns.

cab3

Ett av de främsta målen filmen har är att driva med klyschor. Karaktärerna är stereotyper som tagna ur vilken slasherfilm som helst, och vi tycks alla veta vem som ska dö först och vem som följer sedan. Men det hela tar ordentliga vändningar, verkligen bisarra vändningar. Synd bara att man tidigt in i filmen får föraningar om vad som händer, man kan klura ut mer än halva mysteriet ganska enkelt långt innan kortet läggs på bordet, så att säga.

cab4

Det finns en del underhållning att glädjas åt bland galenskaperna, filmmakarna har varit hyfsat kreativa. Men överlag tycker jag inte att The Cabin in the Woods tar sig förbi en medioker nivå.

betyg6

8 reaktioner på ”The Cabin in the Woods

  1. Håller helt med. Såg den i höstas och mina förväntningar var rätt höga eftersom den fått så bra kritik. Snacka om besvikelse.

    Fråga: Är det lagstadgat att Richard Jenkins ska vara med i alla filmer som görs? ;)

  2. Jag håller inte med, även om man kan lista ut själva twisten efter ett tag är det en jäkligt underhållande färd på vägen dit. Tycker Whedon på ett klurigt sätt driver med genreklyshorna och samtidigt gör något eget av dem. Överdrivet och bombastiskt förvisso, men det funkar.

  3. Har länge varit intresserad av att se filmen och alla recensioner jag läst har varit helt olika, den ena tycker filmen är en ren komedi och andra tycker det är ren skräck, lite förvirrad blir man. Men är Sigourney Weaver med måste man ju se!

  4. En av de bättre filmerna jag såg förra året enda nackdelen var att den var inte speciellt ryslig. Gillade manuset och att man tog lite nya vägar.

  5. Jag håller med du, Voldo. Helt ok (inte alls dålig!) men något av en besvikelse efter all hajp. Men jag brukar ha lite svårt för filmer som istället för att hitta på nåt eget bygger allt på referenser, blinkningar etc. Jag har inte skrivit om den än men det kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s