Apocalypto

apo0

Titel: Apocalypto
År: 2007
Längd: 139 min
Genre: Action | Äventyr | Drama
Regissör: Mel Gibson
Skådespelare: Rudy Youngblood, Dalia Hernandez, Jonathan Brewer, Gerardo, Taracena

Det finns en risk att Mel Gibson är lite galen som person, men hans skicklighet bakom filmkameror går inte att förbise. Främst med Braveheart har han visat vad han går för, även Apocalypto har hög kvalitet.

apo1

Mayariket ska snart komma att falla, dess härskare är dock övertygade om att det kan räddas genom människooffer och stora tempelbyggen. Den unge Jaguar Paw (Rudy Youngblood) och hans stam har tillfångatagits och ska offras eller slavsäljas. För att undkomma ett tragiskt slut på sitt liv och rädda sin familj måste Jaguar Paw fly, vilket inte blir enkelt. Ett gäng orädda och hänsynslösa krigare håller honom under uppsikt, en vådlig jakt nalkas efter att han lyckats fly.

apo2

Filmen inleder med ganska fridfulla bilder på en stam som jagar djur, skrattar och myser framför brasan om kvällarna. Vändpunkten kommer i form av grova hemskheter, huvudkaraktärerna får kämpa för sina liv. Därifrån är spänningen hög och den blir ännu högre efter att Jaguar Paw flytt sin fångenskap. På en skala från 1 till 10 skulle jag betygsätta spänningen med 10.

apo3

Storheten hos Apocalypto ligger bland annat i att den känns realistisk, rå och oskalad. Hollywoodstämpeln är undangömd kan man säga. Gibson tycks gilla den typen av filmer där man ökar verklighetskänslan genom att inte spara på blod och smuts.

apo4

Kritikerna har underligt nog inte varit särskilt nådiga, ganska många sågningar av filmen blev det även om merparten kritiker gillar den. Det enda problemet jag ser är längden som skulle ha mått bra av en förkortning på 5 minuter. Annars rekommenderas denna starkt.

betyg8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s