Boyz n the Hood

boyz

Titel: Boyz n the Hood
År: 1991
Längd: 112 min
Genre: Drama
Regissör: John Singleton
Skådespelare: Cuba Gooding Jr., Ice Cube, Laurence Fishburne, Morris Chestnut, Angela Bassett, Nia Long

Vissa regissörer debuterar med ett suveränt verk för att sedan aldrig skapa något på samma nivå igen. En av dessa är John Singleton som senast regisserade Abduction med Taylor Lautner i huvudrollen. Det kan man inte tro när man ser Boyz n the Hood som gav Singleton två Oscarsnomineringar, då var han bara 24 år.

boyz2

Det är 80-tal i kriminaldrabbade området Crenshaw i Los Angeles. Där bor Tre Styles (Cuba Gooding Jr.) med sin far Furious (Laurence Fishburne). Tre och hans kamrater lever hårda liv, de måste ofta se upp så att de inte blir skjutna eller rånade. I deras gäng är Tre en av dem som sköter sig bäst och verkar ha ljusast framtid. Värre är det för Doughboy (Ice Cube) som hetsar upp sig och bråkar mycket. Efter att de hamnat i strid med ett annat gäng slutar det tragiskt för killarna.

boyz3

Ice Cube har likt Singleton inte presterat lika bra inom filmbranschen sedan Boyz n the Hood. Det faktum att han föddes och växte upp i Crenshaw kom förmodligen till nytta, han vet hur det går till där. Skådespelarna är utmärkta annars också, Cuba Gooding Jr. gjorde sitt namn känt i huvudrollen.

boyz4

Boyz n the Hood är en lärorik och realistisk film som gärna får visas på skolor tycker jag. Den chockerar med sin ärliga och råa porträttering av livet i ett av USA:s tuffaste områden. Se den gärna.

betyg8

3 reaktioner på ”Boyz n the Hood

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s