John Carter

john1

Titel: John Carter
År: 2012
Längd: 132 min
Genre: Action | Äventyr | Fantasy | Sci-Fi
Regissör: Andrew Stanton
Skådespelare: Taylor Kitsch, Lynn Collins, Willem Defoe, Samantha Morton, Mark Strong, Thomas Haiden-Church, Dominic West

Det gick aldrig bra för John Carter ekonomiskt sett när den rullade på biograferna, floppen var ett faktum. Personligen förvånades jag inte över detta med tanke på den intetsägande titeln och en story som inte direkt lockar.

john2

John Carter (Taylor Kitsch) är en trotsig soldat som tvingas delta i Amerikas inbördeskrig på 1800-talet. När han flyr från ett gäng indianer finner han en mystisk medaljong som tar honom till planeten Mars. Han vet först inte alls var han är, men det förklaras för honom senare när han stöter på gröna varelser med mänsklig intelligensnivå. Han upptäcker även att planeten plågas av krig, att människor bor där och att Carter ska komma att spela en viktig del i kriget om planeten.

john3

Historien känns ju dum då den utspelar sig på Mars, en planet som inte är kapabel att befolkas av människor. Visserligen är det en fantasygenre vi har att göra med, men jag tycker att man borde ha uppfunnit en ny planet istället så att trovärdigheten stärks. Människorna som bor på planeten tycks dessutom av oförklarlig anledning ha engelska som modersmål, inte helt lyckat.

john4

Andrew Stanton har regisserat ett par höjdarfilmer tidigare, men de är alltigenom animerade. Med John Carter gjorde han tyvärr inte bra ifrån sig. Jag får intrycket av att han och kollegorna försökt göra en Avatar-kopia, särskilt slutet luktar Avatar lång väg. För den som vill göra succé ekonomiskt och kvalitetsmässigt krävs bättre jobb. Överlag är John Carter medioker och ytlig.

john5

Min fantasyälskande sida ger faktiskt tummen upp till filmen. Jag är snäll och belönar den med godkänt betyg då den duger som tidsfördriv om man har sin hjärna på viloläge. Men Stanton kanske bör hålla sig till animationsgenren helt.

betyg5

6 reaktioner på ”John Carter

  1. Det skulle nog ha varit svårt att hitta på en annan planet eftersom John Carter är så starkt förknippad med just Mars. Och språktillägnandet var en gansa viktig del i boken som de tyvärr släpper alltför snabbt i filmen. Man hade ju kunna göra typ en 13th Warrior-lösning.

  2. Haha, jag tyckte inte heller den var så dålig. Henke är lite för digital för att det ska gå att lita på honom helt.

    En sak som jag tror fällde filmen är titeln som är fullkomligt intetsägande om man inte har koll på sin tidiga 1900-tals-sf-litteratur. Kanske en försvenskning hade funkat bättre: Johan Kartersson?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s