Dark Shadows

da0

Titel: Dark Shadows
År: 2012
Längd: 113 min
Genre: Komedi | Fantasy
Regissör: Tim Burton
Skådespelare: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Jackie Earle Haley, Chloë Grace Moretz

En vampyrtrend har slagit igenom i Hollywood på senare år. De flesta nya vampyrrullarna har jag ingen större lust att kika på, Dark Shadows kom som ett undantag. Hårda omdömen från publik och kritiker har dock gjort att jag inte varit så värst angelägen att se den heller.

da1,1

Barnabas Collins (Johnny Depp) lever ett ganska bekymmerslöst liv på 1700-talet tills dagen han krossar den unga häxan Angelique Bouchards (Eva Green) hjärta genom att inte besvara hennes kärlek. I ursinne förvandlar hon honom till en vampyr och begraver honom levande i en kista. 200 år senare frias Barnabas ur kistan av ett gäng ovetande grävare. Han återvänder till sin familjs gamla egendom för att finna att mycket förändrats de senaste två århundradena. Barnabas blir ny inneboende hos sina ättlingar, och häxan Angelique ställer alltjämt till problem för honom.

da2

På flera sätt påminner Dark Shadows om Bram Stoker’s Dracula från 1992. Filmerna har faktiskt en skådespelare i respektive ensemble som drar ner helhetsbetyget. I denna är det Eva Green som jag aldrig kunnat tåla, rollsättningen står sig å andra sidan perfekt annars. Ännu lättare går det kanske att se likheter med The Addams Family.

da3

Att filmen dras i många riktningar utan att helt följa någon måste vara den största nackdelen. Ibland vill den vara en lättsam komedi och ibland ett mer allvarligt drama, men den lyckas aldrig fullt ut åt något håll. Jag uppskattar dock de mer lättsamma bitarna, och egentligen allting som inte involverar överspelande Green och hennes karaktär.

da4

Småroande, visuellt storartad och välspelad om man borträknar nämnd dam, så beskriver jag bäst det positiva. En litet uppryckning för Burton gentemot Alice in Wonderland, mycket finns dessvärre att önska.

betyg6

6 reaktioner på ”Dark Shadows

  1. Och Green var nog den enda som var bra i filmen men smaken är som den är – finner Burtons karriär mer och mer liknar fritt fall men jag hoppas alltid på att hans nästa fill. Har dock ej sett Frankenweenie än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s