Schindler’s List

schin0

Titel: Schindler’s List
År: 1993
Längd: 195 min
Genre: Drama | Krig
Regissör: Steven Spielberg
Skådespelare: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Caroline Goodall, Embeth Davidtz

Det kunde ha blivit Billy Wilder, Roman Polanski eller Martin Scorsese som fått regissera Schindler’s List. Tre mycket skickliga herrar absolut, man kan inte låta bli att undra hur resultaten hade artat sig. Men Steven Spielberg visade att det var rätt beslut att sätta honom i regissörsstolen, för det ledde till en film som anses vara en av tidernas allra bästa och viktigaste.

schin1

Berättelsen börjar år 1939, vi får bekanta oss med Oscar Schindler (Liam Neeson) som är en tysk affärsman och medlem i nationalsocialistiska partiet. En skillnad mellan honom och många andra av partiets medlemmar är att Schindler inte tycks förakta judar eller vara rasist på något annat sätt. Medan Hitler och hans undersåtar sätter igång vad som ska bli Förintelsen som tog miljontals oskyldiga liv, försöker Schindler rädda liv genom att låta judar arbeta för honom i hans fabrik.

schin2

Att Spielberg regisserat lättsamma äventyrsfilmer av hög kvalitet är inte helt lätt att tro när man ser Schindler’s List. Den har också en skyhög kvalitet, ändock är filmerna enormt olika till sina stilar, toner och handlingar. Spielberg behärskar många områden otroligt väl. Trots ett flertal olikartade mästerverk på sin resumé finns inget där som överträffar detta drama i min mening.

schin3

Liam Neeson gör en av sina bästa rollprestationer här, men Ralph Fiennes stjäl den skådespelarmässiga showen. Inom birollsinsatser rankar jag hans som den bästa någonsin. Oscarstatyetten fick han dock inte, vilket nästan är en aning skandalöst.

schin4

Jag kan inte komma på någon film som bättre berör Förintelsen och dess hemskheter än Schindler’s List. Den chockar, fängslar, skrämmer och fascinerar på samma gång. I filmens inledande sekvenser har även humor fått lite utrymme. Allt är perfekt synkroniserat och trots speltiden på över 190 minuter går klockan fort när man tittar.

schin5

Med all rätt visas Schindler’s List ofta på skolor och jag hoppas den fortsätter att visas regelbundet för högstadielever. Man kan lära mycket av den och man inspireras av huvudkaraktären och hans ageranden som räddade många liv.

betyg10

2 reaktioner på ”Schindler’s List

  1. Jag är ganska ensam om det här men jag tycker filmen är knappt godkänd – för lång och för påklistrat känslosam men så har jag också svårt för ”seriösa” Spielberg.
    Hantverket är dock gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s