Super 8

sup0

Titel: Super 8
År: 2011
Längd: 112 min
Genre: Sci-Fi | Thriller
Regissör: J.J. Abrams
Skådespelare: Joel Courtney, Elle Fanning, Kyle Chandler, Gabriel Basso, Zack Mills

Blanda E.T., The Goonies och Cloverfield tillsammans så får du Super 8. J.J. Abrams är regissör och manusförfattare, hans stil känns absolut igen. Steven Spielberg har han med sig vid rodret som producent, det är även lätt att koppla filmen till den mannens stil och alster.

sup1

Sommaren 1979 bevittnar några unga vänner i Ohio en brutal tågolycka medan de håller på att spela in en amatörmässig Super 8-film. Strax börjar de misstänka att kraschen inte var någon olycka, och efter ett tag försvinner människor och djur spårlöst ifrån staden. När vännerna försöker få reda på sanningen om tågolyckan och de märkliga försvinnandena visar det sig att stadens innevånare lever sida vid sida med krafter bortom deras förstånd.

sup2

Antagonisten uppenbarar sig inte helt förrän långt framåt slutskedet, filmen påminner som hintat om Cloverfield på det viset. Även J.J. Abrams TV-skapelse Lost kan man dra paralleller till på gott och ont. En hel del frågor lämnas obesvarade, kanske för att inte ens regissören själv haft svar på dem.

sup3

Abrams förtjänar beröm för att ha lyckats frammana starkt skådespeleri ur barnen på rollistan, Spielberg är en mästare på att göra det och han blev förmodligen mycket nöjd med resultatet i Super 8. Elle Fanning visar att hon besitter stor talang likt sin äldre syster, som dock verkar ha stagnerat och mest medverkat i skräp på senare år.

sup4

Det går inte alltid som smort att balansera science fiction med ungdomsdrama här, ingen sida blir komplett. Men Super 8 är ett fint verk, välspelat och spännande. Rekommenderas.

betyg7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s