Batman Forever + Batman & Robin

for0

Titel: Batman Forever
År: 1995
Längd: 121 min
Genre: Action | Fantasy | Äventyr
Regissör: Joel Schumacher
Skådespelare: Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Jim Carrey, Nicole Kidman, Chris O’Donnell, Michael Gough

Att ge regijobbet till Joel Schumacher var minst sagt ett dåligt drag. Batman Forever kan inte godkännas på många plan då filmmakarna tramsat till det rejält.

for1

Val Kilmer fick axla den svarta manteln efter Keaton, han gör ett okej jobb och passar faktiskt bättre. Denna gång består skurkarna av Riddler (Jim Carrey) och Two-Face (Tommy Lee Jones). Den som tycker att Jack Nicholsons Joker var löjlig får hålla i hatten här, för skurkparet uppför sig nämligen som filurer från Looney Tunes. För tredje Batmanfilmen i rad fångas huvudhjältens hjärta av en blond kvinna, Nicole Kidman har rollen denna gång. Kunde man åtminstone inte ha färgat håret på henne för lite variation?

for2

Ett visst underhållningsvärde finns trotsallt i Batman Forever. Den börjar helt okej och första halvan är inte så illa, sedan spårar det tyvärr ur mer och mer ju närmare slutet man kommer.

betyg4

 

rob0

Titel: Batman & Robin
År: 1997
Längd: 125 min
Genre: Action | Fantasy
Regissör: Joel Schumacher
Skådespelare: George Clooney, Arnold Schwarzenegger, Uma Thurman, Chris O’Donnell, Michael Gough, Alicia Silverstone

När inledningsscenen tar form och visar ett par närbilder av huvudhjältarnas rumpor undrar jag om detta inte egentligen ska vara en märklig parodifilm. Batman & Robin tar i princip allt som kunde godkännas från föregående film, kastar det i sjön och behåller allt som var dåligt. Ett speciellt undantag finns dock i form av en kylig skurk.

rob1

Batman är inte med i denna film, istället får vi se George Clooney i en Batmandräkt. Clooney är nämligen bara sig själv då han använder sitt sedvanliga kroppsspråk och sin bekanta röst. Det känns som att han bara vill få jobbet snabbt överstökat och lönen i sin plånbok. Chris O’Donnell som fjollan Robin är plågsam och när man även slänger in Batgirl (Alicia Silverstone) i soppan blir det kaotiskt. Tre skurkar har vi också utöver de tre hjältarna.

rob2

Arnold Schwarzeneggers underbart befängda rollprestation av hans lika underbart befängda karaktär är vad som gör filmen delvis sevärd. Mr. Freeze levererar många one-liners och skämt som är så dåliga att jag måste fnissa åt dem. Hans sminkning ger jag även en stor tumme upp för. I övrigt suger Batman & Robin.

betyg3

3 reaktioner på ”Batman Forever + Batman & Robin

  1. Jo det här är inga höjdare direkt har bara sett de en gång o är inte sugen på en omtitt. Vill minnas att BF var den bättre av de två Carrey var ganska underhållande.

  2. Här är vi dock överens. Batman Forever har små ljuspunkter (betoning på små). Val Kilnmer är OK tycker jag ändå, och scenografin är ganska snygg ibland.
    Men Batman & Robin är ju usel bortom ord. Känns svårt att hitta på något originellt som inte redan sagts om den filmens uselhet.

  3. Jag gillade Batman Forever när den kom, mycket tack vare Jim Carrey som då var min stora idol. Såg om den för ett tag sen och upptäckte då hur Jim spelar över nåt fruktansvärt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s