Jakten

jakt0

Titel: Jakten (Jagten)
År: 2012
Längd: 115 min
Genre: Drama
Regissör: Thomas Vinterberg
Skådespelare: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Alexandra Rapaport, Annika Wedderkopp

Det kan vara spännande att se filmer som man nästan inte vet något om innan. Min vetskap kring danska Jakten var inte större än att den blivit väldigt hyllad och att Mads Mikkelsen har huvudrollen. Överraskningar blev det bestämt för min del.

jakt1

Lucas (Mads Mikkelsen) är en medelålders man som jobbar på dagis i en liten småstad. Livet flyter på i stadig takt för honom, han har en tonårsson som han gärna umgås med, och han blir strax tillsammans med fagra Nadja (Alexandra Rapaport). Men en dag går någonting väldigt snett på dagiset. Ett av barnen visar ett visst förakt mot Lucas och ljuger om att han gjort förfärliga saker. Denna lögn växer och kommer att påverka Lucas dramatiskt.

jakt2

Jakten har fått stor uppmärksamhet, särskilt för att vara en dansk produktion. Det är lätt att förstå varför för de som har sett den. Inte bara är filmen väldigt välgjord, den tacklar även ett känsligt ämne som pedofili och gör det på ett sätt som jag personligen aldrig skådat tidigare. Denna gång är offret en vuxen man, hur konstigt det än låter.

jakt3

När jag listade ut vad handlingen rörde sig om efter cirka en kvart ville jag sjunka ner i fåtöljen och hålla iför mina ögon. Samtidigt var jag oerhört nyfiken på fortsättningen och ville veta hur det hela skulle utforma sig. Det blir bättre för varje scen i princip, även om den startar halvtrögt ska man inte låta sig luras. Mads Mikkelsen är grymt bra bör tilläggas.

jakt4

Thomas Vinterberg tycks ha tagit några kliv mot Hollywood i och med Jakten, roligt för honom och för Danmark. Är det något som eventuellt kan kritiseras så är det att för många frågor lämnas och att slutscenen inte behagar helt. Fantastisk film i övrigt.

betyg8

4 reaktioner på ”Jakten

  1. En mycket bra film och jag hoppas faktiskt den tar hem Oscarn! Det hade varit roligt för Danmark :) Men håller med dig om slutscenen, kunde varit bättre.

    Sv: Ja, fler konflikter i 12 years a slave kanske hade gjort att jag inte upplevde den som lite seg, alltså winwin.

  2. Du skriver bra, men var är texten? Slår man ihop de ord du skriver blir det kanske en genomsnittskommentar på MovieZine, det är mest bilder. Fyll ut lite (mycket).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s