12 Years a Slave

yea0

Titel: 12 Years a Slave
År: 2013
Längd: 134 min
Genre: Drama
Regissör: Steve McQueen
Skådespelare: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Brad Pitt

Historien som den här filmen handlar om är så häpnadsväckande att man lätt kan undra varför den aldrig setts på vita duken förut. Men nu finns den att se efter att till glädje ha hamnat i händerna på mycket skickliga människor.

yea1

Den välutbildade och begåvade Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) bor med fru och barn i New York. Han är afroamerikan, vilket givetvis gör att han ofta bemöts av fördomar. En dag träffar han två män som påstår sig jobba för en cirkus, Solomon tackar ja till ett jobb om att ackompanjera deras cirkusnummer med sin fiol. Efter att ha druckit alkohol tillsammans med de två männen vaknar Solomon upp i ett trångt utrymme bunden i kedjor. Han får reda på att han ska transporteras söderut för att bli slav.

yea2

Egentligen var det inte så himla längesedan som man i ett av världens ledande länder fick ha människor som ägodelar och behandla dem värre än ohyra. Michael Fassbender spelar en sadistisk slavägare som enligt den verklige Solomon ska ha varit ännu värre än vad filmen visar. Han brukade flå sina slavar för nöjes skull. Fassbender står för en väldigt bra rollprestation.

yea3

Efter alla starka hyllningar till 12 Years a Slave hade jag faktiskt väntat mig något mer än ”bara” en väldigt bra film. Tyvärr lyckas dock inte filmen kliva över ribban. Trots den lockande berättelsen så uteblir till viss del intressanta händelser och konflikter under mittpartiet. Vad som fascinerar mest är början och slutet.

yea4

Skådespelarna bär upp filmen en nivå med sina utomordentliga insatser. Chiwetel Ejiofor som gör karriärens största roll hittills lär stiga i popularitet framöver. För alla som vill se ett gripande drama kan 12 Years a Slave absolut vara något att bita i, men när det kommer till slaverifilmer föredrar jag ändå Tarantinos Django Unchained.

betyg8

https://blockbuster.se/filmer/12-years-a-slave

8 reaktioner på ”12 Years a Slave

  1. Har inte kunnat se denna ännu men är allt bra sugen. Inte så mycket för handlingen som att kunna njuta av Fassbenders talang för att spela äckel, men jag hoppas ju att jag skall kunna dras med av handlingen också :)

  2. Vilken tycker du birde ha fått Oscars av 12 years a slave, The Wolf of Wall street, Gravity, Captain Phillips? Själv är jag mycket förtjust i alla.

  3. Jag gillade nog TWOWS mest men det är nog för att jag älskar Martin Scorseses stil så mycket. Men när det kommer till originalitet så toppar Gravity. Unik handling. Fattar inte varför folk kallar den för överskattad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s