Captain Phillips

phil0

Titel: Captain Phillips
År: 2013
Längd: 134 min
Genre: Drama | Thriller
Regissörer: Paul Greengrass
Skådespelare: Tom Hanks, Bakhad Abdi, Barkhad Abdirahman, David Warshowsky, Catherine Keener

Ämnet som Captain Phillips handlar om får mig att tänka på ett avsnitt av South Park där några av barnfigurerna far iväg till Somalia för att bli pirater med papegojor på axlarna, svärd i händerna och maffiga hattar på sina huvuden. De får en chock när de upptäcker att piraterna där inte är som de väntat sig. Somaliska pirater saknar mer karisma på det viset, men dödliga är de likväl.

phil1

Richard Phillips (Tom Hanks) har kaptensbefattningen på ett amerikanskt containerfartyg som ska segla runt Afrikas horn. När fartyget befinner sig i närheten av Somalia ge kaptenen order om att öka säkerheten ombord ifall de skulle jagas av pirater. Senare syns två små motorbåtar på fartygets radar, de styrs av beväpnade pirater som kommer för att kapa fartyget. Med hjälp av sin list försöker Phillips rädda sitt manskap ombord och se till att ingen kommer till skada, men det blir inget lätt åtagande.

phil2

Filmerna som Paul Greengrass regisserat tidigare har aldrig lyckats attrahera mig avsevärt. Captain Phillips ville jag däremot se på grund av Oscarsnomineringarna, samt att en viss briljant skådespelare har huvudrollen. Tom Hanks gör sin bästa rollprestation sedan Cast Away, och man får inte glömma att hylla de somaliska skådespelarna som visat sig vara eminenta.

phil3

Det är sällan vi får se filmer om somaliska pirater, så denna kom ur Hollywood som en frisk fläkt. Första halvan håller ett lågt tempo med en mild och sakta stigande spänning, den andra halvan blir mer intensiv och känslosam. De båda halvorna skiljer sig en aning till stilen men håller ändå samma höga kvalitet.

phil4

Captain Phillips är fantastisk i sin helhet och en av årets bästa filmer, man kunde dock ha förkortat den onödigt långa speltiden med några minuter.

betyg8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s