Borat

bor0

Titel: Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
År: 2006
Längd: 84 min
Genre: Komedi
Regissör: Larry Charles
Skådespelare: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell

Karaktären Borat debuterade i Da Ali G Show och blev så omtyckt att han sedermera fick en egen film. Personligen upptäckte jag honom en gång i tiden via Youtube, jag tyckte att han var riktigt kul och såg fram emot filmen. Den fick mig att skratta så att magen värkte.

bor1

Borat Sagdijev (Sacha Baron Cohen) är en känd TV-journalist i Kazakstan. På uppdrag av informationsministeriet reser han till USA för att göra en dokumentär om landet. Där får han syn på Pamela Anderson i ett avsnitt av Baywatch och gör det sedan till sitt mål att gifta sig med henne. Men Borat drabbas av många problem när han inte inser att kvinnor har betydligt fler rättigheter i USA än i hans hemland, och att han har mycket att lära för att hans dokumentär inte ska gå i kras.

bor2

Många kontroverser orsakades av denna film, Sacha Baron Cohen hämtades av polisen närapå 100 gånger under inspelningen och filmen väckte uppror hos den Kazakiska regeringen. Antagligen valdes Kazakstan som Borats hemland till stor del av den anledning att de flesta västerlänningar inte har bra koll på det landet.

bor2,5

Otroligt skrattframkallande är beskrivningarna av själva landet och dess kultur, befolkningen framstår som världens galnaste och ett av världens fattigaste, och de har ständiga dispyter med judar och uzbeker. Kulturkrockarna som uppstår när Borat möter unga afroamerikaner i hip-hopkläder eller gamla tjurryttare med cowboyhatt är verkligen något alldeles extra.

bor3

Som tidigare nämnt skrattade jag mig halvt fördärvad till Borat och hans upptåg, och det gjorde jag nästan nu återigen efter min nyare titt. Filmen är en av tidernas roligaste och då kan slutbetyget inte bli annat än högt. Jag håller tummarna för att Baron Cohen ska ge oss något på samma nivå i framtiden.

betyg9

En reaktion på ”Borat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s