Her

her0

Titel: Her
År: 2013
Längd: 126 min
Genre: Romantik | Drama | Sci-Fi
Regissörer: Spike Jonze
Skådespelare: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams, Olivia Wilde, Rooney Mara

Joaquin Phoenix halvledsna nyna med en själlös blick och en läbbig mustasch pryder huvudaffischen för Her. Den ger mig intrycket av att filmen är tråkig, men skenet kan bedra. Det blev kommersiell och prismässig succé.

her1

Tillbakadragne kontorsnissen Theodore (Joaquin Phoenix) väntar en skilsmässa från sin fru Catherine (Rooney Mara). I den högteknologiska framtid de lever i kan de få stöd angående den eventuella psykologiska påfrestningen som skilsmässa innebär – eller egentligen stöd angående vadsomhelst – av ett hyperintelligent operativsystem med flytande människoröst. Theodore bekantar sig med sitt operativsystem som kallar sig självt Samantha (röst av Scarlett Johansson). De kommer varandra så nära att de utvecklar en kärleksrelation.

her2

Här har Spike Jonze på intressanta sätt blandat science fiction med filosofi och gränsöverskridande kärlek. Han presenterar en framtidsvision som inte känns särskilt orealistisk, där folk kan utföra alla möjliga sorters sysslor genom att ge muntliga kommandon till sina telefoner och apparater.

her3

När Her nästan börjar gå ifrån science fiction till fantasy tappar den en bit av sin trovärdighet. Den lyckas vara tankeväckande men samtidigt kan jag inte låta bli att plötsligt associera den med barndomsfavoriten Space Jam där välkända tecknade figurer har egna liv och kan försvinna ur TV-rutan om de vill.

her4

Her är välskriven, udda och tvivelsutan fascinerande. Den har sina små minustecken, dock inga som hindrar mig från att rekommendera filmen.

betyg7

2 reaktioner på ”Her

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s