JFK

jfk0

Titel: JFK
År: 1991
Längd: 206 min (Director’s cut)
Genre: Drama | Thriller
Regissör: Oliver Stone
Skådespelare: Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Kevin Bacon, Joe Pesci, Sissy Spacek, Donald Sutherland

Vanligtvis är jag inte mycket för det här med konspirationsteorier, men när det gäller mordet på John F. Kennedy så måste jag medge att där ligger en hund begraven. Kanske hittade Oliver Stone rätt spår i frågan när han skrev och regisserade den enormt kontroversiella JFK.

jfk1

Handlingen baserar sig till merpart på distriktsåklagaren Jim Garrisons (spelad av Kevin Costner) utredningar om mordattentatet på John F. Kennedy. Han sitter på en pub när han hör nyheterna om att presidenten skjutits och senare avlidit på sjukhus. Allmänheten meddelas om att Kennedy mördats av en ensam krypskytt vid namn Lee Harvey Oswald (Gary Oldman). Några få år senare kommer Garrison över nya uppgifter som gör att han tvivlar på att Oswald skulle ha varit ensam i dådet. Garrison startar en utredning som växer och med tiden får stor uppmärksamhet.

jfk2

Som tittare blir man lätt fängslad av denna konspirationsthriller, utöver att den behandlar ett mycket intressant ämne så är den mästerligt konstruerad med sitt manus och sitt klippningsarbete. Denna Director’s cut är 17 minuter längre än originalet, den sträcker sig till hela 206 minuter men upphör ändå sällan att vara spännande.

jfk3

Scenerna med Jim Garrisons privatliv och familj hade till större del kunnat överhoppas. Hemmafrun som vill att hennes make ägnar mer tid åt familjen utgör en onyttig klyscha. Det är dock i princip det enda minustecknet som förtjänar att påpekas.

jfk4

Det finns tusentals dokument om mordattentatet på Kennedy som undanhållits från allmänheten av CSI, de kan bli offentliga år 2017 och kanske får vi större kännedom då kring sannfärdigheten hos JFK. Personligen tror jag inte att Lee Harvey Oswald var ensam skytt, om han nu avlossade några skott alls. Ett högt betyg ger jag till JFK som är Oliver Stones bästa film.

betyg9

4 reaktioner på ”JFK

      • Jo de är konstiga tills man kollar lite närmare på dem då har de flesta konstigheterna en naturlig förklaring. Älskar konspirationsteorier men tar de alltid med en nypa salt och en stor dos skepticism.

      • Jag verkar åtminstone ha majoriteten av alla amerikaner på min sida. Runt 70% av befolkning ska det vara enligt undersökningar som tror på någon form av konspiration.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s