De bästa ‘feministiska’ filmerna

Jag gjorde en lista över filmer om rasism här. Nu fortsätter jag på nästan samma bana, jag tänkte ha feminism och jämställdhet som ett tema. Om dessa filmer jag nämner kan beskrivas som feministiska går sannerligen att diskutera, jag är själv inte säker angående den saken. Mitt fokus i detta inlägg har legat på filmer som lyfter fram starka och självständiga kvinnor. De är inte rangordnade, jag bara staplar upp dem en i taget med korta motiveringar. >>>Spoilervarning!<<<

Kill Bill 1 och 2
killb

Tarantinos blodiga hämdfilmer om en dödligt förråd bröllopsbrud kommer ofta på tal angående starka kvinnor. Uma Thurmans karaktär avlivar folk åt höger och vänster, denna typ av filmer har sällan kvinnor i sina huvudroller. Även många av antagonisterna är kvinnor. Just prägeln av kvinnliga karaktärer är något som gör att dessa filmer sticker ut mängden.

Brave
brave
Huvudkaraktären i Brave är en Disneyprinsessa som inte riktigt är som andra Disneyprinsessor. Hon vill nämligen hellre jaga i skogen och fara ut på äventyr med häst och pilbåge än att sitta hemma och sy en obekväm klänning väntandes på någon prins. Rätten att gå sin egen väg och vara den hon vill kämpar hon för att uppnå. Underskattad film anser jag.

Titanic
titan
Kanske den mest tveksamma filmen att ta med här. Man kan tycka att ungkarlen Jack ger Rose en knuff på traven till styrka och självständighet, men han fungerar också som en motivation för henne. Jag ser det som att hon hursomhelst frigör sig ifrån en del av förtrycket hon får utstå som kvinna och som rikemansdotter. Slutet av filmen kan dessutom öka chansen att unga tjejer ser Rose som en förebild.

The Silence of the Lambs
lambs
FBI-agenten Clarice Sterling tar upp jakten på en seriemördare. Under utredningen får hon bland annat utstå blickar av skepticism från hennes manliga kollegor. I en särskild scen syns hon tillsammans med ett gäng långa män omkring sig, Clarice är minst i rummet men blir senare största hjälten.

Alien och Aliens
aliens

Huvudpersonen får slåss mot utomjordiska monster i Alien men blir ännu mer av en actionhjältinna i James Camerons uppföljare. Ellen Ripley är en av få ikoniska actionhjältinnor som finns inom film. Med sin tuffhet och sin bestämdhet lyckas hon rädda livet på somliga.

Diverse filmer av Hayao Miyazaki
mononok
Animémästaren Hayao Miyazaki har ofta kvinnliga huvudfigurer i sina filmer, och aldrig är de några traditionella prinsessor. Han bidrar till variation i utbudet för barn, tack vare honom finns fler tjejer i den animerade världen som skiljer sig från prinsessrollerna.

Annonser

2 reaktioner på ”De bästa ‘feministiska’ filmerna

  1. Spännande lista! Den kan säkert utgöra underlag för många studiecirkelsdiskussioner ;) Det som känns lite tveksamt i samband med Clarice S är kanske det trötta greppet med hennes fadersfixering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s