Guardians of the Galaxy

guar0

Titel: Guardians of the Galaxy
År: 2014
Längd: 121 min
Genre: Action | Äventyr | Sci-Fi
Regissör: James Gunn
Skådespelare: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace

Slå ihop The Avengers med Star Trek och Star Wars så får du ungefär Guardians of the Galaxy. Dock ska det tilläggas att filmens figurer uppfanns redan i slutet av 60-talet, alltså innan Star Wars.

guar1

Peter Quill (Chris Pratt) blir i barnålder bortförd av utomjordingar. De far till en avlägsen galax där Quill växer upp. Som vuxen är han en världsvan äventyrare som kallar sig Star-Lord. Han stjäl en värdefull artefakt som gör att han får ökände Ronan (Lee Pace) efter sig. Ronan behöver artefakten för ondskefulla planer, vilket Quill snart blir medveten om. För att skydda artefakten och rädda galaxen från ödeläggelse sluter sig Quill samman med ett gäng udda personer; grönhyade Gamora (Zoe Saldana), kraftfulle Drax (Dave Bautista), talande tvättbjörnen Rocket (Bradley Cooper) och den mänskliga trädväxten Groot (Vin Diesel).

guar2

Det går bra för Zoe Saldana när de gäller att knipa stora roller inom science fiction. Star Trek, Avatar och nu denna, men det har jag inget emot, hon är en karismatisk skådespelerska och passar även i sin roll här. En drös andra bekanta ansikten finns på rollistan som till exempel Benicio Del Toro och Glenn Close.

guar3

Det är inte ovanligt numera att superhjälteproduktioner tar emot stående ovationer av publiken. Guardians of the Galaxy kanske inte räknas till superhjältegenren, men den är sprungen ur Marvels universum och har en stabil plats på IMDb’s topplista. Jag anser inte att den förtjänar platsen, överskattning rör det sig om i mina ögon. Önskvärt hade det varit att man förseglat den klassiska logikluckan kring att alla universums varelser tycks ha engelska som modersmål.

guar4

Överskattad behöver givetvis inte innebära dålig eller ens medioker, filmen är överlag underhållande och välgjord med intressanta rollkaraktärer. Vi slipper dessutom en onödig fokus på någon kärlekshistoria. Jag kommer säkerligen att se uppföljaren också även om mina förväntningar inte når upp till skyn.

betyg7

2 reaktioner på ”Guardians of the Galaxy

  1. Var väldigt besviken på denna filmen. Håller fullkomligt med om att man borde ha några fler språk än engelska i rymden. Stör mig som satan på sånt. Nej, den var inget att ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s