Sling Blade

sling0

Titel: Sling Blade
År:
1996
Längd:
135 min
Genre:
Drama
Regissör:
Billy Bob Thornton
Skådespelare:
Billy Bob Thornton, Lucas Black, Dwight Yoakam, John Ritter, Natalie Canerday

Billy Bob Thorntons karriär fick en skjuts i rätt riktning av Sling Blade som han både regisserat, skrivit manus till och spelat huvudrollen i. Den är dessutom baserad på en kortfilm som han skapat själv.

sling3

Karl Childers (Billy Bob Thornton) är en utvecklingsstörd man i medelåldern som suttit på mentalsjukhus sedan han begick mord när han var barn. Han uppvisar inte längre något som tyder på att han är en fara för andra, så han frisläpps men har dessvärre ingenstans att ta vägen. Strax träffar han 12-årige Frank Whetley (Lucas Black), och de finner tycke för varandra. Karl anställs på en verkstad i närheten och senare får han boplats hos Frank och hans mamma Linda (Natalie Canerday). Men Franks styvpappa Doyle (Dwight Yoakam) är en riktigt elak typ som inte gärna välkomnar Karl. Dessa personer kommer alla att påverkas starkt av Karls inflyttning.

sling2

Sling Blade centrerar kring ett tragiskt livsöde och är berättad med mycket hjärtlighet och en del svart humor. Den påminner bitvis om filmer av bröderna Coen. Thornton har lyckats skapa en mordisk och galen huvudkaraktär som samtidigt är älskvärd. Hans enastående rollprestation lyfter filmen ytterligare.

sling1

Detta drama överraskade mig positivt även om jag ändå väntat mig att den skulle vara bra. Det är inte ofta jag känner för att ge högsta eller näst högsta betyg till en film, men här vore det passligt. Den är så varm, kärleksfull, charmig, tragisk och sorglig på samma gång. Mästerligt, hatten av för Thornton!

betyg9

 

3 reaktioner på ”Sling Blade

  1. Skrev lite om din recension till The Two Towers om du vill se Voldo. Jag vet att det var länge sedan du skrev den men jag är ganska ny här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s