Interstellar

inter0

Titel: Interstellar
År:
2014
Längd:
169 min
Genre:
Äventyr | Sci-Fi
Regissör:
Christopher Nolan
Skådespelare:
Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, Michael Caine, Casey Affleck, Matt Damon, David Gyasi, Topher Grace, Ellen Burstyn

Christopher Nolans rymdepos har nu sällat sig till mängden av hans filmer som älskats av publiken och fått högt betyg på IMDb’s topplista. Det verkar dessutom som att många stjärnskådespelare stått i kö för chansen att få en roll här.

inter1

I en nära framtid börjar jordens klimat bli ogästvänligt och människans resurser för överlevnad minskar. Som en chans att rädda mänskligheten skickas ett litet gäng astronauter ut i rymden för att utforska andra planeters beboelighet. Den före detta piloten och ingenjören Cooper (Matthew McConaughey) får huvudansvaret bland astronauterna. Han lämnar sina barn på jorden i hopp om att en dag kunna återvända med goda nyheter. Åren på jorden går utan att Cooper och hans besättning åldras märkbart. Inget blir som de tänkt sig.

inter2

Interstellar känns mycket som Inception både till stil och till kvalité. Den är snygg, spännande och har en hänförande musik av Hans Zimmer. Bilden skiftar format, något Nolan tycks ha gjort till ett återkommande element i sina filmer. Men precis som hos Inception saknas någonting här för att filmen ska uppnå högsta nivå enligt mig.

inter3

Mycket fokus läggs begripligt på Jessica Chastains karaktär. Casey Afflecks karaktär känns däremot nästan totalt onödig. Hans existens är inte speciellt berättigad såvitt jag kan förstå. Ett syfte har han att tjäna, men det är litet och lättglömt. Man bör ha utelämnat honom och hittat en genväg.

inter4

Rent tekniskt är Interstellar en fullträff med bild, ljud och dataeffekter som gör filmupplevelsen luxuös. Den lämnar mig med en god mängd eftertankar och de kommer snurra runt i mitt huvud ett tag. Men för ett högre slutbetyg av mig hade något behövt tilläggas och något slopas. Utan tvivel ser jag filmen igen någon gång.

betyg8

9 reaktioner på ”Interstellar

  1. Tror du att Nolan hade blivit lika hyllad om nästan alla bluckbusters var smarta och genomtänkta ? Personligen skulle jag nog säga nej, hyllad hade han fortfarande varit men han hade nog inte blivit hyllad som någon gåva från gud, som många kallar honom.

  2. Men tror du att han hade blivit betraktad som någon oöverträfflig gud man inte får kritisera om alla mainsteam filmer var väldigt smarta ? Riktigt lika hyllad hade han nog inte blivit i så fall.

  3. Typ alla på internet avgudar ju honom och kallar honom för den enda riktigt bra regissören inom Hollywood idag.
    Jag minns att det var en kritiker som fick dödshot efter att han gav tumme ner till TDKR, det var visserligen också för att han kallade batman fans för idioter, men i alla fall. Det visar ju hur mycket folk avgudar honom.

  4. När jag säger ”visserligen” så menade jag inte att försöka försvara fansen för vad de gjorde mot honom. Jag menade att det var inte endast för att han sågade filmen som han fick sådana otrevliga hot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s