Lethal Weapon

lethal

Titel: Lethal Weapon
År: 1987
Längd: 110 min
Genre: Action | Thriller
Regissör: Richard Donner
Skådespelare: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey, Mitchell Ryan, Traci Wolf

Många filmer inom buddy-cop-genren har influerats av Lethal Weapon sedan den kom och tjusade såväl publik som kritiker år 1987. Någon komedi är den dock inte även om den innehåller några humoristiska sekvenser.

lethal1

Martin Riggs (Mel Gibson) är en självmordsbenägen skarpskjutande polis som nyligen förlorat sin fru i en bilolycka. Självmordstankarna delar han dock inte gärna med sig av, han får en ny yrkespartner i rutinerade Roger Murtaugh (Danny Glover). De föredrar att arbeta på egen hand, men nu måste de lära sig att samarbeta. De snubblar över ett mordfall som leder dem till hänsynslösa och välbärgade gangstrar. Rogers familj blir snart utsatt för dessa. Tillsammans med Martin måste Roger rädda sin dotter och få slut på bovarnas gärningar.

lethal2

Lethal Weapon har en del logiska luckor och är bestämt inte den smartaste eller mest trovärdiga filmen. Men underhållning och charm bjuder den på ändå, såpass att jag får lust att se uppföljaren ganska omedelbart. Däremot vill jag ge minuspoäng för Mel Gibsons lejonfluff till frisyr och Gary Busey som jag sällan tål att se, fast det känns inte rätt att göra det.

lethal3

Av denna film bör man förvänta sig någonting halvdumt men roande som spelat en betydande roll för sin genre. Det kan nämnas också att filmen var den första någonsin att inkludera en mobiltelefon.

betyg7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s