Friday

fri0

Titel: Friday
År: 1995
Längd: 91 min
Genre: Komedi | Drama
Regissör: F. Gary Gray
Skådespelare: Ice Cube, Chris Tucker, Nia Long, Tommy ‘Tiny’ Lister, Regina King

Ice Cubes skådespelarkarriär tog fart 1991 med suveräna Boyz n the Hood. Några år senare skrev han manus och spelade huvudrollen i framgångsrika komedin Friday, som uppnått en viss kultstatus.

fri1

Craig (Ice Cube) och Smokey (Chris Tucker) är två unga vänner som hänger på verandan en fredag och har inget särskilt för sig. Smokey försörjer sig genom att sälja cannabis, men hans överordnade är missnöjd med honom och hotar honom så småningom till livet. Craig blir involverad i Smokeys illegala affärer och snart måste de båda försöka rädda sina skinn. Många händelser och personer kommer att göra denna fredag oförglömlig för de unga männen och för andra invånare i kvarteret.

fri2

Friday har en tunn handling men lyckas ändå vara intressant tack vare sin charm och humor. Även ett bra samspel mellan Cube och Tucker lyfter filmen. Stundom blir det dock för bisarrt, särskilt den flippade pappakaraktären borde ha tonats ner.

fri3

Jag kan förstå hur Friday vunnit ansedd status inom sin genre. Den är sevärd men inte riktigt fantastisk på något sätt. Till den som vill se en lättsmält komedi kan den rekommenderas.

betyg6

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s