Rear Window

rear0

Titel: Rear Window
År: 1954
Längd: 112 min
Genre: Thriller
Regissör: Alfred Hitchcock
Skådespelare: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter, Raymond Burr

Alfred Hitchcock regisserade flera av filmhistoriens milstolpar, en av dessa är stillsamma thrillern Rear Window. Den filmades på en och samma inspelningsplats som krävde flera månaders planering och konstruktion.

rear1

Yrkesfotografen L.B. ‘Jeff’ Jeffries (James Stewart) har brutit sitt ena ben och spenderar tiden med att sitta i sin lägenhet på Manhattan och snegla ut genom fönstren. Sommaren är högeligen varm och folk i lägenheterna runtomkring har ständigt öppna fönster. Jeff upptäcker att en av hans grannar börjat bete sig underligt, grannen smyger ut på natten och dennes fru har plötsligt försvunnit ur åsyn. Efter ett tag  börjat Jeff misstänka att grannen har mördat sin fru.

rear2

Rear Window är tämligen unik på det sättet att den utspelar sig på en enda plats rakt igenom. Men den har väldigt blandade karaktärer som man får lära känna trots att de medverkar korta stunder åt gånger. Paret som sover på sin balkong eller den ensamma damen på nedervåningen till exempel. Filmen innehåller en del värme, sorg och humor, men i fokus finns en krypande spänning kring den mest dunkla grannskapsfiguren.

rear3

Grace Kelly och James Stewart är båda legendariska skådespelare som regisseras av en legendarisk regissör. Inga hade kunnat göra bättre jobb. Som vanligt när det gäller Hitchcock rör det sig om en väldigt snygg film med fiffigt foto och kameraarbete. Det är mest bara några smådetaljer som gör att Rear Window inte får allra högsta betyg av mig.

betyg9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s