Mad Max: Fury Road

max0

Titel: Mad Max: Fury Road
År: 2015
Längd: 120 min
Genre: Action | Äventyr | Sci-Fi | Thriller
Regissör: George Miller
Skådespelare: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Rosie Huntington-Whiteley

Sällan överträffar remakes eller reboots sina originalförlagor, men Mad Max: Fury Road är ett solklart undantag. Filmen har tokhyllats av publik och kritiker. Någon ny regissör rör det sig inte om, utan George Miller är huvudhjärnan bakom denna såväl som föregångarna.

max1,5

I en postapokalyptisk värld med ont om vatten och grön mark strider flera klaner eller arméer mot varandra. Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) som styr över sitt folk med järnhand blir förrådd av Furiosa (Charlize Theron) som söker rädda en grupp kvinnor ur hand våld. Med ett rustat krigsfordon flyr hon tillsammans med kvinnorna och får snart sällskap av Max (Tom Hardy) som också gärna flyr ifrån Immortan Joe. En lång och explosiv jakt genom ökenlandskap följer.

max3

Trots sin reboot-klassificering är Fury Road en av de coolaste och mest finessrika actionfilmerna från senare år. Den kan beskrivas som en enda lång biljakt, vilket låter tråkigt får dem som inte inte gillar biljakter, men filmen är något utöver det vanligt på det sättet också. Den innehåller onekligen några av världens bästa biljaktsscener, ackompanjerade av ett tungt soundtrack.

max2

Tom Hardy är bra som Max, men showen stjäls av Charlize Teron som fullkomligt strålar i rollen som tuff actionhjältinna. Hon för mina tankar till Ellen Ripley eller Sarah Connor från T2. Det känns riktigt härligt med en ny actionhjältinna av sådant kaliber.

max1

Fury Road består av kreativ, snygg, rasande skön och nervkittlande underhållning från början till slut. Den kommer bestämt nära högsta betyg av mig och är alltså en av decenniets allra bästa filmer hittills. Hardy har skrivit på för flera uppföljare, om de blir lika fantastiska så har vi mycket att se fram emot.

betyg9

2 reaktioner på ”Mad Max: Fury Road

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s