Around the World in 80 Days

jord0

Titel: Around the World in 80 Days
År: 2004
Längd: 120 min
Genre: Komedi | Action | Äventyr
Regissör: Frank Coraci
Skådespelare: Jackie Chan, Steve Coogan, Cécile De France, Jim Broadbent, Ian McNeice

Denna filmatisering av Jules Vernes klassiska roman floppade stort på biograferna trots en stjärnspäckad ensemble och en hög budget. Många ändringar har gjorts i berättelsen, på gott eller ont.

jord1

Under Storbritanniens 1870-tal går uppfinnaren Phileas Fogg (Steve Coogan) med på en vadslagning om att han kan ta sig runt jorden inom 80 dagar. Vadslagningen måste han vinna om han inte ville ruinera sin karriär totalt. Med sig på resan tar han sin nye betjänt Passepartout (Jackie Chan), som egentligen heter Lau Xing och som döljer sin bakgrund för Fogg. Lau Xing är en kinesisk mästare i kung fu, han måste resa till Kina för att återlämna ett stulet föremål. Tillsammans far de över världen med banditer hack i häl.

jord2

Negativa omdömen från kritiker och publik har regnat över denna film. Till stor mån kan jag förstå varför. Dumheter finns i varje hörn, och realism saknas gällande många karaktärers brytningar och språkkunskaper. Men en film som denna mår inte bra av för mycket realism heller. Trots skavankerna ligger underhållningsnivån relativt hög.

jord4

Jackie Chan är karismatisk och rolig i rollen som uppfinnarens kompanjon. Chan har en förmåga att med sin närvaro få även dåliga filmer att blir sevärda, och visst lyckas han göra denna mer roande också. Utöver huvudrollsinnehavarna medverkar många kända skådespelare i mindre roller och cameos. Bland andra spelar Arnold Schwarzenegger en turkisk prins, medan Owen och Luke Wilson spelar bröder ihop för första gången.

jord3

Around the World in 80 Days kan rekommenderas till den som vill se något familjevänligt, lättsmält, fånigt men ändock angenämt. Samt förstås till personer som gillar Jackie Chan.

betyg5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s