Shangai Noon | Shanghai Knights

shang0

Titlar: Shanghai Noon, Shanghai Knights
År: 2000, 2003
Längd: 110 min, 114 min
Genre: Komedi | Action | Äventyr | Western
Regissörer: Tom Dey, David Dobkin
Skådespelare: Jackie Chan, Owen Wilson, Lucy Liu, Aaron Taylor-Johnson, Aidan Gillen, Donnie Yen

Detta blir en dubbelrecension av två filmer. Jag anser att de nästan är lika bra och jag har ungefär detsamma att säga om varje. Först ut är westernmatinén Shanghai Noon som gjorde succé och bäddade för en uppföljare.

shang1

Chon Wang (Jackie Chan) jobbar som vakt åt Kinas kejsare. Chon besitter mycket goda färdigheter i kung fu, men hans naivitet får honom ofta i trubbel. På uppdrag av kejsaren reser han till Amerikas vilda väst för att rädda en kidnappad prinsessa. Strax gör han sällskap med en laglös cowboy vid namn Roy O’Bannon (Owen Wilson). Tillsammans försöker de rädda prinsessan, och i sin jakt efter henne och förövarna får de uppleva galna äventyr.

shang2

Jackie Chan har en grym utstrålning, och den i mina ögon annars ganska träige Owen Wilson är roligare än vanligt här. Herrarna delar en bra personkemi. Shanghai Noon utgörs på flera plan av medioker kvalitet, men jag vill ändå mena att filmen är en av sitt års mest underhållande. Pricksäker komik blandas med tempofylld action, och resultatet får tummen upp.

shang4

Uppföljaren handlar om att radarparet reser till England för att hämnas Chons far som blivit mördad av en välbärgad britt. I England får de sällskap av Chons syster, Lin (Fann Wong) som också är ute efter hämnd. De upptäcker att mördaren även vill ta kål på drottningen, och det blir upp till trion att stoppa honom innan det är försent.

shang5

En ung Aaron Taylor-Johnson dyker upp i rollen som en berömd blivande filmmakare. De kända personernas medverkan och betydelsen som huvudkaraktärerna har för dessa känns i det närmaste för krystat. Diverse årtal och födelseår stämmer inte med verkligheten. Manus kan dessutom tyckas vara för likt föregångarens, men underhållningen är det bestämt krut i trots allt. Jackie Chan koreograferar alla slagsmål och gör alla sina stunts själv. Väldigt imponerande, särskilt med tanke på att han närmade sig 50 år här.

shang3

Ettan förtjänar en sexa i betyg medan tvåan hamnar på en femma. Tillsammans får de dela på en sexa. Filmerna kommer inte att tilltala tittare som vill se djup eller intelligens, utan endast de som vill ha tokerier med en god dos charm. Jag ser fram emot Shanghai Dawn som ryktas vara på gång.

betyg6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s