Rush Hour

rush0

Titel: Rush Hour
År: 1998
Längd: 98 min
Genre: Komedi | Action | Thriller
Regissör: Brett Ratner
Skådespelare: Jackie Chan, Chris Tucker, Ken Leung, Tom Wilkinson, Tzi Ma

Rush Hour gjorde jättesuccé på bio, troligtvis mycket tack vare huvudrollsinnehavarna. Många intressanta skådespelare var påtänka för rollen som Carter, däribland Will Smith, Tupac Shakur och Eddie Murphy. Men det var tur att Chris Tucker fick den tillslut, han improviserade många av sina repliker.

rush1

Poliskommissarien Lee (Jackie Chan) skickas från Hong Kong till USA för att undersöka kidnappningen av en kinesisk konsuls unga dotter. FBI planerar dock att hantera fallet på egen hand, så de sänder kriminalaren Carter (Chris Tucker) från LAPD för att avstyra Lee och hålla honom borta. Men efter en tid slår sig kampsportsmästaren Lee och skojfriske Carter ihop för att rädda den kidnappade flickan tillsammans.

rush2

Buddy-cop-genren fick tillskott av en skön pärla när Rush Hour intog vita duken. En av Jackie Chans bästa filmer, och den som gjorde honom till en riktig världsstjärna. Något den förtjänar att hyllas för lite extra är att kineser faktiskt talar kinesiska med varandra, och inte engelska för publikens skull. Realismen är högre på det sättet än i många andra av Chans Hollywoodfilmer.

rush3

Chris Tuckers glappiga mun och improviserade repliker kombinerade med Jackie Chans fantastiska actionstunts och akrobatiska konststycken gör filmen mer än sevärd. Banbrytande är den dock inte på något sätt, men en frisk fläkt i sin genre helt klart.

betyg7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s