Mr. Holmes

sher0

Titel: Mr. Holmes
År: 2015
Längd: 104 min
Genre: Drama
Regissör: Bill Condon
Skådespelare: Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker, Hiroyuki Sanada, Patrick Kennedy

Ian McKellen och regissören Bill Condon har arbetat tillsammans tidigare med Gods and Monsters från 1998. Mr. Holmes är en liknande film till tempo och stil.

sher1

Mot slutet av 1940-talet är den mytomspunne Sherlock Holmes (McKellen) över 90 år, pensionerad sedan länge. Han bor tillsammans med sin hushållerska (Laura Linney) och hennes unga son (Milo Parker). När han inte sysslar med biodling försöker Holmes återberätta en av sina historier med sanningsenlighet, och inte med den fiktiva anda som hans ex-partner Dr. Watson berättat den. Men Holmes har svårt att minnas många detaljer, och han måste kämpa mot klockan om han vill kunna färdigställa sin bok innan minnena bleknar för evigt.

sher2

Man kan till en början lätt tro att McKellen blivit ytterst gammal och skröplig när han träder fram i Mr. Holmes. Det är dock bara skådespeleri, för han spelar även en yngre version av sig själv med betydligt mer livlighet. McKellens suveräna rollprestation är filmens största behållning, han har onekligen gjort sig förtjänt av en Oscarsnominering.

sher3

Utöver huvudrollsinnehavaren finns i ärlighetens namn inte särskilt mycket att hylla. Fallet som Holmes försöker återberätta visar sig inte vara så himla intressant alls, och tempot är segt. Ett mer spännande mysterium hade varit önskvärt.

betyg6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s