The Polar Express

polar0

Titel: The Polar Express
År: 2004
Längd: 100 min
Genre: Animation | Äventyr | Fantasy
Regissör: Robert Zemeckis
Skådespelare: Tom Hanks, Leslie Zemeckis, Eddie Deezen, Nona Gaye, Peter Scolari

Guinness Rekordbok noterade att The Polar Express var den första filmen att helt och hållet använda motion capture för en animerad film. Filmen utspelar sig på julafton, men datamagin slår julmagin med hästlängder.

polar1

En ung pojke som har svårt att tro på jultomten får oväntat besök i form av ett mystiskt tåg. Konduktören (Tom Hanks) frågar om pojken vill komma ombord på tåget som ska till Nordpolen. Efter en stunds tvekan stiger han ombord och får träffa andra barn som också stigit på. Alla hoppas att få träffa Jultomten i Nordpolen och se hur han flyger iväg med sina klappar.

polar2

The Polar Express är en blek film som saknar både julstämning och allt vad logik heter. Jag förstår inte varför Tom Hanks spelar så många roller inklusive berättarrösten som ska föreställa den äldre versionen av huvudpersonen. Töntiga, irriterande karaktärer gör ingen nytta och en cameo av Steven Tyler kändes också bara dum.

polar3

Den visuellt nyskapande aspekten går såklart att applådera. Regissörens A Christmas Carol från 2009 är klart bättre, också en julfilm som animerats på samma vis. Se den istället.

betyg4

2 reaktioner på ”The Polar Express

  1. Jag gillar denna film väldigt mycket även om jag aldrig begripit mig på Motion capture tekniken (alla ser mer eller mindre missbildade ut). Cristmas carol är jag däremot inte så förtjust i men det kan bero på att jag gillar originalberättelsen så mycket och ogillar alla actionscener de klämt in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s