Inside Out

inside0

Titel: Inside Out
År: 2015
Längd: 95 min
Genre: Äventyr | Animation | Komedi| Fantasy | Drama
Regissör: Pete Docter
Skådespelare: Amy Poehler, Phyllis Smith, Richard Kind, Kaitlyn Dias, Bill Hader

Pete Docters tredje film som regissör heter Inside Out och den innebär även tredje gången Docter gör storsuccé i registolen. Filmen fick 8 minuters stående ovationer på Cannes Filmfestival och kommer nästan bensäkert vinna en Oscar för bästa animerade film.

inside11

11-åriga tjejen Riley har precis flyttat ifrån sitt älskade hem i Minnesota till ett sunkigare hus i San Francisco. Hennes föräldrar försöker hålla henne munter, men Riley trivs inte alls i nya huset eller i nya skolan. Hon behöver känslor som guidar henne genom vardagen och nattsömnen. I denna värld har känslorna egna liv, och när ett par av hennes känslor försvinner finns endast tre kvar. De två förlorade känslorna måste försöka hitta hem igen innan det är försent.

inside12

Konceptet med figurer i människors huvuden verkade mest bara dumt tyckte jag till en början, men jag ändrade ganska snabbt uppfattning. Känslofigurerna är ofta roliga och charmiga, samspelet dem emellan har man fått till helt lysande. Filmen handlar huvudsakligen om sorg och glädje, både på det ett och ett annat sätt.

inside13

Många av skådeplatserna påminner om Underlandet som en viss Alice trillar ner i. Det finns en färggrann och fantasirik värld innanför Rileys huvud som jag bara vill se mer av. Inside Out är en medryckande bergochdalbana av känslor som inte bör lämna någon tittare oberörd. Pixar har gjort mer humoristiska filmer, men jag undrar om de gjort någon mer emotionell och sorglig. Jag tror faktiskt att denna tar priset som deras största i de kategorierna, och självfallet som en av deras allmänt allra bästa filmer.

inside14

Inside Out blir i stort sett bättre för varje scen med en sista starkare halva som klår den första. Filmen är tillsammans med Mad Max: Fury Road den bästa från filmåret 2015, de gör sig båda förtjänta av näst högsta betyg enligt mig.

betyg9

2 reaktioner på ”Inside Out

  1. Det är sannerligen inte ofta man ser en amerikansk animerad film som saknar en skurk. Jag kommer i alla fall inte på många andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s