Capitalism: A Love Story

cap+

Titel: Capitalism: A Love Story
År: 2009
Längd: 127 min
Genre: Dokumentär
Regissör: Michael Moore

Dokumentärer är inte så himla lätta att recensera tycker jag, dels för att de skiljer sig mycket ifrån vanliga spelfilmer och dels har jag inte för vana att recensera dem. Nu har jag dock gjort ett försök här med Michael Moores Capitalism: A Love Story.

capi1

Moore tar oss med på en utforskning av kapitalismen. Han intervjuar människor vars liv gått i kras, hur de har gått miste om den så kallade ‘amerikanska drömmen’ på grund av vad kapitalismen ställer till med. En änka förlorade sin man, och företaget som han jobbade för tjänade stora pengar på hans död. Andra medelklassfamiljer förlorar sina hus och sina jobb, medan politikerna rycker på axlarna. Moore anser uppenbarligen att kapitalismen är misslyckad, och vill få bort den innan den självkollapsar.

capi3

Som den socialistiske antikapitalist jag är har jag länge velat se denna film, men det har alltså inte blivit av förrän nu. Moore är en skicklig och underhållande filmmakare, och även om Capitalism: A Love Story kanske inte är hans bästa så bör den ändå ses i bildningssyfte. Den får gärna visas på skolor. Moore blandar in humor varstans, och han inkluderar några gamla klipp från presidenters tal som är rent sagt chockerande. Man får intrycket av att det inte var Ronald Reagan som styrde landet under hans mandattid, när VD:n för finans- och försäkringsbolaget Merrill Lynch säger åt Reagan att ”snabba på”.

capi2

Capitalism: A Love Story är rolig och lärorik, den ger även en intressant inblick i USA:s politiska klimat. 2016 års presidentkandidat Bernie Sanders medverkar, och får som ensam socialist i kongressen kort berätta om sina synpunkter. Jag hoppas att han blir landets näste president.

betyg7

Dokumentären finns för närvarande att se på YouTube i HD-kvalitet: https://www.youtube.com/watch?v=cK4H79j1I4A

En reaktion på ”Capitalism: A Love Story

  1. Moore är alltid underhållande men jag tycker att han blivit mer och mer övertydlig i sina filmer och hans dokumentärer känns mer och mer iscensatta för att passa hans teorier. Men som sagt han är alltid underhållande och tar upp viktiga ämnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s