Spotlight

spot0

Titel: Spotlight
År: 2015
Längd: 128 min
Genre: Drama | Thriller
Regissör: Tom McCarthy
Skådespelare: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schreiber, Stanley Tucci, John Slattery

Ämnet som Spotlight kretsar kring för mina tankar till ett avsnitt av komediserien South Park som handlar om att den katolska kyrkan kallar till krismöte när folk har börjat upptäcka vad de håller på med i biktstolarna. Denna film består dock inte av satir och lustigheter, den är allvarlig och kommer säkert att omdebatteras länge.

spot1

Historien är baserad på sanna händelser och utspelar sig i Boston runt år 2001. Journalister på nyhetstidningen Boston Globe bestämmer sig för att undersöka förhållandet mellan präster inom den katolska kyrkan och sexuella övergrepp på barn. Att den katolska kyrkan är mäktig gör att många gärna drar sig för att kritisera den och lyfta det känsliga ämnet ute i publikt dagsljus, men journalisterna på Boston Globe tänker inte vika sig.

spot2

Det tar en ganska lång stund för Spotlight att komma igång, och såhär i efterhand undrar jag om inte filmen hade lämpat sig bättre som en dokumentär istället. Förvisso hade säkert ett betydligt färre antal människor sett den då. Den är viktig och vågad, men har däremot en ganska stor brist på spänning.

spot23

Just saknaden av spänning och motgång för karaktärerna gör att filmen stundtals blir långtråkig. Eftertexterna hinner tyvärr börjar rulla precis just när jag känner att filmen är på väg att ta fart ordentligt. Jag kan inte ge Spotlight ett särskilt högt betyg, men eftersom den trots allt är välspelad och sevärd får den inget lågt betyg heller.

betyg6

2 reaktioner på ”Spotlight

  1. Ja, det här var ju rätt långt ifrån South Park ;) Men tråkig, det tyckte jag absolut inte att den var. Lyckades vara nästan thrillerspännande i grävarbetet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s