Ace Ventura 1 + 2

aceven

Titlar: Ace Ventura: Pet Detective, Ace Ventura: When Nature Calls
År: 1994, 1995
Längd: 86 min, 90 min
Genre: Komedi | Äventyr
Regissörer: Tom Shadyac, Steve Oedekerk
Skådespelare: Jim Carrey, Courtney Cox, Sean Young, Bob Gunton, Ian McNeice

Här gör jag en dubbelrecension som jag tidigare gjort med Shanghai Noon och dess uppföljare. Pet Detective och When Nature Calls är i stort sett lika bra och landar på samma slutbetyg.

ace1

De båda filmerna handlar om en egendomlig djurdetektiv med namnet Ace Ventura (Jim Carrey). När folk har tappat bort något husdjur är det honom man ringer till. Han må vara galen, men han får sina jobb gjorda. I Pet Detective måste han leta reda på en stulen delfin som agerar maskot för ett sportlag. I When Nature Calls flyger han till Afrika för att undersöka försvinnandet av en specifik fladdermus som anses helig av en afrikansk stam.

ace2

Filmerna hade kunnat bli betydligt sämre och annorlunda än vad de är, med tanke på att Rick Moranis (känd från Spaceballs bland annat) erbjöds huvudrollen. Även Judd Nelson och Alan Rickman var påtänkta. Jim Carrey fick slutligen rollen, och det beslutet kunde inte ha visat sig mer perfekt. Carrey är som född till den och jag kan inte tänka mig någon annan skådespelare som hade fixat rollen ens hälften så bra. Med sina minspel och fysiska upptåg gör han sådant som bara han själv klarar av med den bravuren.

ace2,5

Uppföljaren är både bättre och sämre än sin föregångare. Bättre för att den får mig att skratta mer. Scenen där Ace retar sig på en kvinna som bär djurpäls är helt underbar. Men likaså finns mer trams i denna uppföljare. En viss brottningsscen med en krokodil till exempel känns mest bara överdriven, man går för långt med fånerierna tyvärr.

ace3

Överlag är de båda filmerna ganska bra komedier som garanterat bjuder större delen av publiken på många skratt. Carrey har man förstås att tacka för det, och man kan ju undra hur filmerna hade blivit om Alan Rickman tilldelats rollen istället. Han var som bekant väldigt annorlunda som skådespelare och gjorde sig inte känd för komediroller. Hursomhelst kan Pet Detective och When Nature Calls rekommenderas till alla som vill se roande men fåniga komedier.

betyg6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s