Ex Machina

ex0

Titel: Ex Machina
År: 2015
Längd: 108 min
Genre: Drama | Sci-Fi
Regissör: Alex Garland
Skådespelare: Domhnall Gneeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno

Filmer om artificiellt intelligenta skapelser har gjorts många gånger förut. Ofta vill de helst triumfera över människan och mycket action väntar. Enligt forskare som Stephen Hawking är det sannolikt bara en tidsfråga innan AI blir människans undergång. Ex Machina har just AI som huvudtema, men är ett ganska stillsamt drama som sticker ut ur mängden.

ex1

Caleb (Domhnall Gneeson) är en ung programmerare som vinner chansen att få besöka sitt företags världsberömde ägare. Denne man heter Nathan (Oscar Isaac) och har bland annat grundat världens mest populära sökmotor. Nathan ber Caleb att delta i ett experiment gällande det så kallade Turingtestet. Detta test syftar att mäta artificiell intelligens. Caleb får stifta bekantskap med Ava (Alicia Vikander), en humanoid som Nathan skapat. Ava visar sig påverka Caleb på ett långt mer personligt plan än vad han väntat sig.

ex2

Alicia Vikander står som Sveriges nyaste stjärnskott i Hollywood, med en Oscarsnominering för The Danish Girl utöver hennes stora roll i denna film. Hennes namn bör man räkna med att få höra många gånger i framtiden, hon är nämligen fantastisk i Ex Machina. Alex Garland gör regidebut och står även för manus, han återberättar på modernt vis en av Shakespeares sista pjäser; ”The Tempest”. Otroligt vass regidebut får man lov att konstatera.

ex3

Ex Machina bjuder på en hel del filosofiska aspekter att sätta tänderna i, om vad det till exempel innebär att vara människa. Den går längre på det sättet än vad de flesta filmer med liknande ämnen gör. Jag räknar den som en av årets 5 bästa filmer, av de jag hittills sett.

betyg8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s