The Hateful Eight

hate0

Titel: The Hateful Eight
År: 2015
Längd: 167 min
Genre: Drama | Western | Thriller
Regissör: Quentin Tarantino
Skådespelare: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern, Demián Bichir, Channing Tatum

Quentin Tarantino återgår till westerngenren som han senast regisserade en mästerlig film inom. Django Unchained möter 12 Angry Men, så kan man nästan beskriva The Hateful Eight. Den utspelar sig under en och samma dag, för det mesta i ett och samma rum.

I Wyoming några år efter inbördeskriget är prisjägaren John Ruth (Kurt Russell) på väg till en nära stad för att ta emot belöningen för sin fånge (Jennifer Jason Leigh). De får snart sällskap av Marquis Warren (Samuel L. Jackson) som säger sig ha ett personligt brev från Abraham Lincoln, och Chris Mannix (Walton Goggins) som säger sig vara en inom kort blivande sheriff. På grund av en annalkande snöstorm tar de skydd i en närliggande stuga, där ett litet gäng andra män vistas. Frågan blir vem som går att lita på och vem som ljuger, för somliga av dem tycks ha lömska planer.

Mästerregissören i fråga kan det här med att göra coola filmer och skapa intressanta karaktärer. The Hateful Eight är inget undantag då han bergsäkert levererar en suverän film igen. Visst kan det dock till en början upplevas tröttsamt att han rollsätter Sam L. Jackson för sjätte gången, mannen som medverkat i hundrafemtioelva filmer, eller något sådant. Men Jackson gör en fin insats och visar att det inte var ett misstag att ge honom rollen.

Bland skådespelarna står Jennifer Jason Leigh ut mest med en skrämmande bra rollprestation, hon var absolut värd sin Oscarsnominering. Äntligen fick även tidernas bästa kompositör vinna en Oscar, för sin musik till The Hateful Eight. Ennio Morricone har komponerat ihop betydligt bättre verk tidigare. Just detta hör inte till hans allra starkaste tycker jag, men vasst är det.

Trots att filmen är väldigt bra når den inte upp till nivån som Inglourious Basterds och i synnerhet Django Unchained ligger på. Den har inte samma knivskarpa manus eller träffsäkra finess. Tarantino fick två nior i rad av mig, men denna gång får han nöja sig med en svag åtta.

betyg8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s